KAKO NAS SLUŠATI GALERIJA SLIKA

Lekcije o sreći koje bi trebla znati svaka mlada žena

Nakon diplome svaka mlada žena i djevojka se nada poslu u struci, lijepom i sređenom životu. Ali, traženje posla i prvi posao znaju biti teški i zamorni. Prije svega „borba“ za položaj i uklapanje u poslovno okruženje mogu biti psihički teški za svaku mladu osobu. Sve ovo utiče i na privatni život, na vezu s partnerom i na porodicu.
Naredni savjeti mogu vam pomoći da budete zadovoljni na poslu i sretni na privatnom planu.

PRIHVATITE ČINJENICU DA NE MORATE BITI NAJBOLJE U SVEMU

SREĆA
Mnoge mlade žene teško se uklapaju u poslovno okruženje i teško prihvataju činjenu da ne moraju biti najbolje u svemu.

Žene sebi često zadaju visoke ciljeve, da na fakultetu imaju visok prosjek, da imaju dobar posao, da imaju uspješne veze, da budu dobre majke. Ali, trebate biti svjesni da niko ne može biti dobar u svemu – i što je najvažnije, to od vas niko i ne očekuje. Iako ste bili dobar student, to ne znači da ćete odmah biti uspješan radnik. Morate shvatiti da se kroz cijeli život uči, a da ste vi kao mlada osoba tek nakon završenog fakulteta zakoračili u novu obrazovnu ustanovu koja se zove „ŽIVOT“.

SREĆA SE NE KUPUJE
Kupovinom stvari nećete kupiti sreću. Mnoge stvari koje želite su skupe, i kada izdvojite novac za njih ne osjećate neko zadovoljstvo. Zašto? Jednostavan je odgovor, sve ono što vas istinski zadovoljava je ustvari besplatno, kao npr. ljubav, smijeh i posao.

BUDITE FOKUSIRANI NA EFIKASNOST
Vrlo je važno da ramišljate o efikasnosti i stalno sebe preispitujete koliko ste efikasni. Jer ukoliko jeste, možete uticati na svoj život. Nemojte se predavati nakon neuspjeha, jer u životu je veoma bitno ustati nakon neuspjeha. Trudite se da na najbolji način iskoristite uspjeh ali i neuspjeh.

PRIHVATITE RIZIK
Izađite iz sijenke, i prihvatite rizik. Istraživanja su dokazala da muškarci imaju više samopuzdanja od žena, koje često podcjenjuju svoje vrijednosti i mogućnosti. Žene se od malena hvale ako su „dobre i pametne“ a muškarci ako se „jako potrude“. Zbog toga žene i ne žele da se trude, je i prije borbe osude se na poraz.

Ukoliko ste od onih koji imaju potrebu da se stalno dokazuju ljudima, u svemu ste perfekcionista i svima udovoljavate, onda ćete brzo sagorjeti na poslu. Jer sve to vas koči na putu ka vašoj sreći i zadovoljstvu.

Sreća žena

Šta će ljudi reći o meni?
Trebam biti savršena.
Moram više da postignem.
Sve ja to mogu sama.

Ukoliko često razmišljate na neki od navedenih načina, onda zastanite i zapitajte se šta je ono što vi radite dobro, i samo mislite o tome.

NIKO NIJE SAVRŠEN

Sada ste već odrasli i vrijeme je da shvatite da savršenstvo ne postoji. Na vašu ličnost, želja da budete savršeni djeluje detruktivno. Sklonost ka perfekcionizmu uništava kreativnost.

Stručnjaci čak povezuju perfecionizam sa depresijom, zavisnošću, anksioznosti, paralizom života i propuštanjem prilika. Strah od neispunjavanja očekivanja drugih, grešaka i poraza, ne dopušta vam da da imate život u kojem vlada zdrava konkurencija.

I RANJIVOST JE DOBRA

Ako ste ranjivi, nemojte se truditi ugušiti je u sebi. Jedna haiku pjesma kaže: Bolje je biti savitljiv i mekan nego krut, jer onaj ko se savija ne može se polomiti.

Izvor: Samopouzdanje.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *