konzerva

Lečite se iznutra! Bol u zglobovima i kostima će nestati kad izbacite ovih 7 namirnica

Lečite se iznutra! Pahuljice za doručak zaboravite za sva vremena.
Bolovi u zglobovima prouzrokuju veliku nelagodnost, a upale mogu varirati od blagih do teških, akutnih i hroničnih.

Glavni uzroci bolova u zglobovima su povrede, giht, lupus, slomljene ili nepravilno zarasle kosti i fibromijalgija. Bolovi u zglobovima mogu da se olakšaju ili pogoršaju usled konzumiranja određene hrane.
Ovih 7 namirnica bi trebalo da izbegavate kako bi se umirili bolovi i njihovi prateći simptomi.

Šećer
Ukoliko patite od bolova u zglobovima, izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem veštačkog šećera poput slatkiša, pahuljica za doručak i sokova jer one stimulišu otpuštanje upalnih transmitera.

Rafinisani ugljeni hidrati
Među njih se ubrajaju beli hleb, beli pirinač, beli krompir, krekeri i pahuljice za doručak i oni imaju visok glikemijski indeks i stimulišu nastanak upale.

Crveno meso i mesne prerađevine
Ove vrste mesnih proizvoda sadrže hemikalije, purinu i nitrat koji pogoršavaju bol i pospešuju upalu, a takođe i razvoj kancera.

Kukuruzno ulje
Ono se dodaje u brojne grickalice i peciva, baš kao i ulja bogata zasićenim omega 6 masnim kiselinama iako je potvrđeno da ona izazivaju upalu. Izbegavajte prelive za salatu, soju i ulje od semena grožđa i zamenite ih omega-3 alternativama poput orašastih plodova, maslinovog ulja, lanenog i bundevinog semena.

Alkohol
Alkohol može značajno pogoršati bolove u kostima. Pivo sadrži gluten i purinu koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu, te imaju negativan uticaj na bolove u zglobovima.

So
Namirnice gotove hrane i namirnice koje se prodaju zapakovane često sadrže mnogo soli i drugih dodataka kako bi se produžio njihov rok trajanja. Rafinisana so je bogata hemikalijama i aditivima koji ometaju balans tečnosti u organizmu.

Monosodijum glutamat
Monosodijum glutamat ili MSG je aditiv koji se koristi za pojačavanje ukusa u hrani i često se dodaje prelivima za salatu, suhomesnatim proizvodima i supama u kesici.

Ovaj aditiv ozbiljno pogoršava bolove u zglobovima i upalu, te se klonite namirnica koje ga sadrže.

Izvor: (stil.kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *