vucic patrijarh patirjarsija sastanak

ZAVRŠEN SASTANAK U PATRIJARŠIJI SPC O KOSOVU!

ZAVRŠEN SASTANAK U PATRIJARŠIJI SPC O KOSOVU! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se rano jutros s patrijarhom srpskim Irinejom i Svetim arhijerijskim Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Sastanak u Patrijaršiji počeo je u 7.30 časova, a završen je oko 8.30 sati.

Patrijarh srpski Irinej i predsednik Vučić obratili su se novinarima posle sastanka.

Patrijarh: Bitno da država i crkva imaju isto mišljenje

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Irinej rekao je danas, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

Poglavar srpske crkve rekao je novinarima, posle sastanka koji je inicirao predsednik Vučić nakon što je Priština donela platformu, da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gde iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža. Naglasio je da su ovakvi sastanci veoma važni i potrebni, te poželjni da budu češći, čim se problemi javljaju.

Bitno je, dodao je, da zajedno država i crkva traže najbolje rešenje i stav.

Današnjem sastanku U Patrijaršiji prisustvovali su i premijerka Ana Barnabić i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.

Vučić: Obrazložili smo koliko je situacija teška

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na današnjem sastanku preneo patrijarhu Irineju šta sadrži paltfoma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

“Zahavalan sam patrijarhu i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da me saslušaju. Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst paltforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogardom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili – od nesprovođenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do paltforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema”, reka je Vučić. Mi smo tačku po tačku, pricip po princip obrazložili i rekli koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Sastanak se održava nakon što su privremene prištinske vlasti usvojile platformu o pregovorima sa Beogradom.

Nakon što je usvojena platforma u Prištini, u Beogradu je u petak održana sednica Savet za nacionalnu bezbednost, a predsednik Vučić je reagujući platformu rekao da Srbija neće pristati na ultimatume, kao i da sadržaj platforme pokazuje da Priština nikad niej ni želela dijalog.

Predsednik je rekao i da dijalog sa Prištinom može da se nastavi, ali na temelju neke pametnije platforme.

Od razgovora nikada nismo bežali, ali da nas ucenjujete i pravite budalama – taj film nećete gledati, rekao je tada Vučić.

Prištinska platforma podrazumeva između ostalog uzajamno priznanje, specijalni sud pred kojim bi se sudilo Srbima koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Albancima, garancija teritorijalnog integriteta Kosova u sadašnjim granicama, isplatu ratne odštete…

Izvor:(Kurir.rs/Tanjug) FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *