STRAHOVITA TAJNA

STRAHOVITA TAJNA BEOGRADSKOG ZOO-VRTA TOKOM NATO BOMBARDOVANJA: Radnici su imali jedno NAREĐENJE od kojeg se diže kosa na glavi!

STRAHOVITA TAJNA  Bombe su padale na Srbiju te 1999. godine, patili su ljudi, ali i životinje.

Bez posetilaca, struje, vode i hrane za životinje. Ovako je bilo u Beogradskom zoo-vrtu za vreme bombardovanja, prema sećanju Zorana Rajića, zaposlenog u ovoj oazi gotovo trideset godina

A najteža je bila jedna direktiva koju su dobili:

– Vrt je tada od opasnih životinja imao divlje mačke, medvede, vukove, slonicu, kao i odrasle šimpanze. Najstrašnije za nas radnike je što smo dobili puške i direktivu da, ukoliko se desi da se bombe obruše na kavez, nijedna opasna životinja ne napusti zoo-vrt – kaže Zoran.

Kaže da ne zna da li bi imao snage da to uradi. A stanovnike zoo vrta mučio je i stres, kao i nas.

– To što su životinje bile oskudno hranjene i povremeno u hladnom nije bilo opasno po njih toliko koliko zvuci sirena i detonacija – priča Zoran.

Imali su problema naravno i sa zalihama hrane, jer je posetilaca bilo minimalno, a vrt je živeo od ulaznica.

– Nije se mogla kupovati hrana u odgovarajućim količinama. Snalazili smo se kako smo mogli. Lakše je bilo sa nabavkom za biljojede i mesoždere, ali je za svaštojede izbor bio katastrofalan, za popodnevni obrok kuvano im je žito, pirinač ili krompir.
Što se tiče kupovine bebi-hrane za male šimpanze, uglavnom smo je mi radnici sami kupovali svojim novcem, ali je pomoć stizala i od prijatelja i saradnika – kaže Zoran Rajić.
– Srećom, u vrtu smo imali krave pa sa mlekom nije bilo problema – zaključuje radnik.

Izvor: Kurir.rs/Novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *