Prirodna rešenja

Prirodna rešenja za prekomerno znojenje

Prirodna rešenja za prekomerno znojenje Da li ste znali da se prekomerno (pojačano) znojenje stopala, ruku i u predelu pazuha naziva hiperhidroza?
Da li ste primetili da se pojačano znojite, posebno tokom leta?

Ukoliko je tako, ne propustite ovaj tekst u kome vam pišemo o najboljim prirodnim rešenjima za prekomerno znojenje, zbog kojeg se osećate neprijatno.

Koja je uloga znojenja?
Najpre, važno je da pomenemo čemu služi znojenje, tj. koja je njegova uloga: regulisanje telesne temperature. Kada je telesna temeratura nešto viša od normale, telo počinje da se znoji, kako bi se temperature smanjila. Upravo se zbog toga znojimo kad se obučemo u toplu i debelu odeću, kada uđemo u previše zagrejanu prostoriju, kada imamo temperaturu, kada smo izloženi suncu, kada je temperatura viša od 30 stepeni ili kada smo fizički aktivni.

Znoj je tečnost koju luče žlezde, i predstavlja mešavinu vode, mineralnih soli, aminokiselina i uree. Mesta na telu na kojima se nalazi najviše pora i znojnih žlezda, su upravo mesta na kojima se najviše znojimo. Tu spadaju lice, vrat, pazuh, dlanovi, ruke i stopala.

Znojenjem se filtrira (pročišćava) krv, otklanjaju se nečistoće iz organizma, kao što su alkohol, masti i toksini uzrokovani pušenjem.

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) nastaje usled promena u simpatičkom nervnom sistemu, koje dovode do potrebe za preteranim znojenjem, kako bi se temperatura tela regulisala i dovela u normalu.

Uzrok ovog problema kod mnogih osoba su klimatski uslovi (visoke letnje temperature ili povišena vlažnost vazduha). Međutim, uzrok takođe može biti i emotivno stanje. Ukoliko smo nervozni, uznemireni, izloženi stresu ili depresivni, može doći do povećanog znojenja.

Prekomerno znojenje može predstavljati i jako ozbiljan i nelagodan problem, ukoliko je praćeno neprijatnim mirisom, iritacijom, pojavom gljivica.

Koja su najbolja prirodna rešenja za prekomerno znojenje?
U nastavku teksta pročitajte nekoliko recepata za prirodno ublažavanje prekomernog znojenja. Neki će vam sigurno pomoći.

Prirodna rešenja za prekomerno znojenje

Recept br. 1
Sastojci:

-1l vode

-4 kesice zelenog čaja

Priprema: sastojke ubaciti u šerpu i kuvati tokom 15min, nakon toga ostaviti da se malo ohladi. Dobijenom tečnošću operite ruke, stopala ili pazuh (u zavisnosti od toga na kom delu tela se znojite).

Recept br. 2
Sastojci:

-1l vode

-2 kašike žalfije

Priprema: stavite vodu da proključa, zatim dodajte žalfiju, potom ostavite da odstoji oko 10 minuta. Kada se dobijena tečnost ohladi (ali ne skroz), procedite je. Možete je dodati u kadu napunjenu toplom vodom, ili je možete sipati u lavor u koji ćete potopiti noge, ili je sunđerom naneti ispod pazuha.

Recept br. 3
Satojci:

-10ml jabukovog sirćeta

-20ml vode

Priprema: pomešajte oba sastojka i pijte svakog jutra na prazan želudac, pola sata pre doručka.

Recept br. 4
Sastojci:

-250ml vode

-1 kašika biljke sa umirujućim dejstvom (nana, lipa, kamilica ili valerijana)

Priprema: na uobičajeni način pripremite čaj od jedne od ovih biljaka i popijte dok je još topao. Umirujuće i opuštajuće dejstvo pomenutih medicinskih biljaka ublažiće prekomerno znojenje uzrokovano nervozom i drugim sličnim emotivnim stanjima.

Recept br. 5
Sastojci:

-2 kašike listova oraha

-½ l vode

Priprema: listovi oraha imaju antiseptičko dejstvo i regulišu znojenje na prirodan način. Kada voda proključa, dodati listove oraha i ostaviti da se kuvaju tokom 5 minuta. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji. Nakon toga procedite i dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu ili gazu, i njome pređite preko stopala, pazuha itd.

Recept br. 6
Sastojci:

-1 kašika rastavića

-1 šolja vode (250ml)

-nekoliko kapljica jabukovog sirćeta

Priprema: u ključaloj vodi prokuvajte rastavić, oko 5 minuta. Zatim ostavite da se malo ohladi, pa procedite. Dodajte jabukovo sirće i dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu, kojom ćete premazati stopala, pazuhe itd, kao da se radi o prirodnom dezodoransu.

Recept br. 7
Sastojci:

-2 kašike rastavića

-kora od 2 pomorandže

-250ml vode

Priprema: sve sastojke stavite u poveću šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Kada počne da ključa, ruke stavite iznad šerpe, na paru, ali pazite da se ne opečete. Takođe, pari možete primaći i pazuh, ali budite obazrivi.

Recept br. 8
Sastojci:

-kora od 2 pomorandže

-kora od 2 limuna

-1l vode

-½ kg krupne morske soli

-3 kašike sode bikarbone

Priprema: koru limuna i pomorandže stavite u šerpu sa vodom, nakon ključanja kuvati još 3 minuta. Nakon toga, ostaviti da odstoji 5 minuta i procediti. Kadu napunite toplom vodom i dodajte dobijenu tečnost. Zatim dodajte morsku so i sodu bikarbonu. Potopite telo u kadu tokom 15 minuta (ili dok se voda ne ohladi). Na taj način ćete eliminisati toksine, osvežićete telo i smanjiti znojenje.

Recept br. 9
Sastojci:

-250ml vode

-2 kašike ruzmarina

-100ml jabukovog sirćeta

Priprema:

Ovo je jedan efikasan lek za prekomerno znojenje. Prokuvajte vodu i ruzmarin tokom 15 minuta. Ostavite da odstoji dok se malo ne ohladi, zatim procedite i pomešajte sa jabukovim sirćetom. Dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu i premažite pazuhe, stopala itd.

Recept br. 10
Sastojci:

-2 šake listova eukaliptusa

-1l vode

Priprema: na srednjoj vatri zagrejte vodu i eukaliptus tokom nekoliko minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji još 5 minuta. Procedite i dobijenom tečnošću svakodnevno perite ruke i noge, umesto vodom sa česme.

Izvor: (zdravisimo.com)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *