kelj

KELJ

KELJ je krstaš protiv raka.
Brojna istraživanja dovode u vezu ishranu bogatu krstašicama, među kojima je i kelj, i smanjen rizik od različitih vrsta raka (rak pluća, debelog creva, dojke, jajnika, bešike)

Ovo povrće potiče iz Male Azije, a u Evropu je stigao oko 600. godine pre naše ere. Kelj je bio popularna hrana u srednjem veku, a u poslednje vreme sve je više “in” u mnogim kulinarskim specijalitetima.

Deluje Antiinflamatorno
Snaga kelja leži u gotovo 45 različitih flavonoida koji mogu da spreče zapaljenja u organizmu i da pomognu protiv inflamatornih bolesti, kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimune bolesti.

Detoksikuje organizam
Nova istraživanja pokazala su da kelj može potpuno da detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotiocijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

Smanjuje rizik od dobijanja raka
U nedavnim istraživanjima utvrđeno je da kelj smanjuje rizik od dobijanja raka u bar pet slučajeva, kod različitih tipova kancera: rak debelog creva, rak dojke, rak bešike, rak jajnika i rak prostate. I u ovome značajnu ulogu igra izotiocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata. Ovo povrće bogato je flavonoidom kempferolom. Istraživanje koje se bavilo značajem flavonoida, pokazalo je da su žene, u čijoj je ishrani najviše bio zastupljen kempferol, imale 40% manji rizik od raka jajnika.

Pun je gvožđa i kalcijuma
Kelj ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mleko. Lakše se apsorbuje u organizmu od mlečnih proizvoda. Sa 100 grama kelja, pokriva se 88% preporučenog dnevnog unosa proteina.

Pun je vlakana
Vlakna su makronutrijenti, što znači da su nam svakodnevno potrebni, ali ih, ipak, većina ljudi ne uzima dovoljno. Jedna porcija kelja ne samo da sadrži 5% preporučenog dnevnog unosa vlakana, već u sebi sadrži dva grama proteina.

Podiže imunitet
Kelj je bogat karotenoidom i flavonoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.

 

SASTAV I DEJSTVO
* Kelj je i odličan izvor vitamina A, C, mangana, a sadrži i hranljiva vlakna, kalcijum, bakar, vitamina B6 i kalijuma. Ova kombinacija vitamina, minerala i fitonutrijenata čini kelj zdravstvenim superstarom.
* Osnovni sastojci kelja značajnih za zdravlje su glukozinati i metil cistein sulofoksidi. Nekoliko istraživanja potvrđuju sposobnost ovih sastojaka da aktiviraju enizime za detoksikaciju jetre koji neutrališu potencijalno kancerogene supstance.
* Ovo povrće je bogato flavonoidom kempferolom. Istraživanje koje se bavilo značajem flavonoida pokazalo je da su žene u čijoj je ishrani najzastupljeniji bio kempferol imale 40% manji rizik od raka jajnika. Osim kelja, koji je odličan izvor ovog flavonoida, to su još i luk, brokoli, spanać, praziluk, borovnica.
* Jedna šolja kelja obezbeđuje 192,4 % preporučenih dnevnih vrednosti vitamina A, odnosno beta-karotina važnog za dobar vid. Beta karotin se, takođe, dovodi u vezu sa smanjenim rizikom za oboljevanje od epitelijalnih vrsta raka.
* Šolja kelja obezbediće i 27 % preporučene dnevne doze mangana.
* Preporučuje se dijabetičarima jer hranljiva vlakna održavaju nivo šećera u krvi na naormali.
* Kelj blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
* Hranljiva vlakna iz kelja se vezuju za kancerogene supstance i odstranjuju ih iz organizma, pa i na taj način preventivno deluju protiv raka debelog creva.
* Kelj preventivno deluje da ne dođe do zatvora.
* Bogat je kalcijumom koji je neophodan kostima.
* Istraživanja dovode u vezu ishranu bogatu krstašicama među kojima je i kelj i smanjen rizik od različitih vrsta raka (rak pluća, debelog creva, dojke, jajnika, bešike).
* Kelj je bogat i karotenoidima, posebno luteinom i zeaksantinom, koji sprečavaju oštećenja oka zbog prevelikog izlaganja ultraljubičastom zračenju i preventivno deluju protiv katarakte.
* Šolja kuvanog kelja sadrži 88,8% dnevnih dnevnih doza vitamina C, borca protiv slobodnih radikala.
* Šolja kelja sadrži 93,6 mg kalcijuma i samo 36,4 kalorije, dok šolja mleka sa 2% masti sadrži 296,7 mg kalcijuma i 121 kaloriju tako da je kelj dobra alternativa mleku i mlečnim proizvodima.

PROČITAJTE JOŠ:  Saveti za uštedu električne energije

SAVET PLUS
* Brzo propržite kelj sa svežim belim lukom, poprskajte limunovim sokom i maslinovim uljem pre serviranja.
* U poklopljenom sudu kuvajte kelj i jabuke. Pre serviranja, dodajte balsamsko sirće i iseckane orahe.
* Pomešajte iseckan kelj, pinjole i feta sir sa pastom od integralnog brašna, pa dodajte maslinovo ulje.

OPREZ
Kelj sadrži oksalate, pa oni koji imaju problema sa bubrezima i bešikom ne smeju da preteruju sa upotrebom ovog povrća.
Kelj sadrži i susptance koje mogu da utiču na rad štitaste žlezde, pa bi pacijenti koji imaju problema sa ovom žlezdom trebalo ređe da ga jedu.

LIČNA KARTA
Kelj, kuvan, 1 šolja (130g)

– 36,40 kalorija
– vitamin K 1062,10 mcg
– vitamin A 9620,00 IU
– vitamin C 53,30 mg
– mangan 0,54 mg
– vlakna 2,60 g
– bakar 0,20 mg
– kalcijum 93,60 mg
– kalijum 296,40 mg
– gvožđe 1,17 mg
– magnezijum 23,40 mg
– omega 3 masne kiseline 0,13 g
– proteini 2,47 g

RECEPTI
Salata sa maslinama

– 1 manja glavica kelja
– 100 g crnih maslina
– 3 kisela krastavca
– 3 tvrdo kuvana jaja
– 100 g oraha
– 5 kašika maslinovog ulja
– so
Za Preliv:
– 1 dl kisele pavlake
– ½ limuna
– prstohvat žutog šećera
– so i biber

* Nasecite kelj na uzane rezance, prelijte sa 3 kašike maslinovog ulja, posolite i ostavite da se marinira 1 sat. Masline, krastavce i kuvana jaja sitno naseckajte, orahe naseckajte krupno i sve umešajte u kelj. Kiselu pavlaku umutite sa limunovim sokom, ostatkom maslinovog ulja, posolite, pobiberite i sipajte šećerom i prelijte salatu.

Zelena musaka

– 1 glavica kelja
– 200 g mlevene junetine
– 150 g belog sira
– 1 jaje
– 1 glavica crnog luka
– ulje
– 2 dl kisele pavlake
– malo mleka
– so, biber, biljni začin

* Kelj isecite na krupnije komade i obarite. Na ulju propržite iseckan crni luk sa mesom i začinite, pa u podmazan sud stavite polovinu kelja, potom meso, pa izgnječen sir. Prekrijte ostatkom kelja, prelijte pavlakom umućenom sa jajem i malo mleka i zapecite.

Varivo od kelja

– 1 kg kelja
– 2 krompira
– 1 glavica crnog luka
– 1 šoljica ulja
– 3 čena belog luka
– aleva paprika, biljni začin
– so, biber

* Isecite glavice kelja na veće komade, obarite ih i ocedite. Zagrejte šoljicu ulja, dodajte iseckan crni i beli luk i propržite, a zatim dodajte kockice krompira, alevu papriku, biljni začin i oceđen kelj. Promešajte, prelijte supom ili vodom u kojoj ste kuvali kelj, posolite, pobiberite po ukusu i ostavite da se lagano kuva dok krompir ne počne da se raspada.

IZVOR; deo teksta preuzet sa BILJE I ZDRAVLJE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *