PRE BIH franko

FRANCO: PRE BIH SNIMIO DUET SA KARLEUŠOM, NEGO SA MAYOM BEROVIC!

PRE BIH SNIMIO DUET SA KARLEUŠOM…

On je nova Balkanska muzicka zvezda u usponu.
Nedavno je objavio svoj prvi spot za prvi singl „Macka“, a za nešto od manje od mesec dana možemo ocekivati i drugu pesmu, koja ce takode biti propracena spotom, a zove se „Fajt“.

On je bosanskohercegovacki pevac, tekstopisac, muzicar i producent.
Roden je u Sarajevu, a muzikom se bavi više oko 17 godina.

Bio je dugogodišnji clan i jedan od osnivaca sarajevskog rap-rok benda “Corbansick“, gde je pisao tekstove na engleskom jeziku, pevao i svirao klavijature. Pocetkom 2007. godine napušta bend i pravi višegodišnju pauzu. Tek sredinom 2018. odlucuje se ponovo vratiti u muzicke vode, ali ovaj put u sasvim drugacijem izdanju i muzickom žanru te pocinje graditi samostalnu muzicku karijeru.

Njegova muzika sadrži komercijalne klubske Hip Hop i Electro Pop – Rap elemente, sa upecatljivim Dancehall i Reggaeton ritmovima, u kombinaciji sa balkanskim zvukom.

Do septembra planira da objavi ukupno šest pesama, nakon cega ce poceti sa nastupima koje vec osmišljava zajedno sa svojim timom.

S obzirom na to da je na pocetku karijere, imao je prilike da se susretne i sa negativnim komentarima koji su nekako postali izvorni deo medijske, javne scene… ali se on uspešno izborio sa tim kao pravi profesionalac i nastavio dalje.

Današnji moj sagovornik je FRANCO.

Snimio si svoju prvu pesmu. Komentari su razliciti. Nekima se dopada, dok drugi govore kako kopiraš Jala Brata. Bez obzira na sve, ipak si skrenuo pažnju na svoj rad, što je veoma važno u ovom poslu, posebno kada si na pocetku. Kako si ti zadovoljan i da li ceš i dalje nastaviti sa ovim muzickim izrazom ili ceš eksperimentisati?

– Od samog pocetka ove price, bio sam spreman na cinjenicu da ce biti i podrške, ali i hejta od strane publike, te da ce pjesma i spot izazvati reakciju. Ono što nisam ocekivao jeste da ce pjesma prije svega ovako dobro proci i da ce se slušati u više od 26 zemalja svijeta, što je za mene veliki uspjeh. Takoder, nisam baš ocekivao da ce me toliko povezivati sa Jalom, i generalno smatram da muzika koju radimo on i ja nije toliko slicna, jer ja nisam reper, iako imam i hip hop elemenata. Kada je rijec o eksperimentisanju, planiram svakako da ostanem u bazi Reggaeton i Dancehall ritmova. S druge strane, kada je rijec o drugim muzickim elementima, tu publika vec može ocekivati raznovrsnost, dobru i zanimljivu muziku.

U pesmi „Macka“ pominješ nekolicinu poznatih brendova. Ima li potrebe za tim?

– Iskren da budem, ne vidim ništa loše u tome, jer za mene brand predstavlja širok pojam, i grad, i državu, skupocjeni auto ili nekog celebrity-a. Tematika pjesme sama namece cinjenicu da je Macka zapravo stvarna osoba koja živi jedan zanimljiv i skupocjen lifestyle i u sklopu tog istog lifestyle-a se provlace i ti isti brendovi. Tu nema friziranja istine, to je jednostavno tako zar ne?

Sa kim bi pre bih snimio duet, sa Mayom Berovic ili sa Jelenom Karleušom?

– Iskren da budem, jako teško pitanje. Obje pjevacice su velika balkanska imena koja poštujem, ali ako bih baš morao da biram, onda bi to ipak bila Jelena Karleuša, jer smatram da bi se možda lakše uklopila u moj sound i to je to.

Roden si u Sarajevu. Ali si svestan cinjenice da je Beograd centar svih medijskih dešavanja. Postoje li neke slicnosti izmedu ova dva grada, a koja je najveca razlika?

– Sarajevo je moj rodni grad i uvijek cu biti vezan za njega. Tri decenije nije malo u svakom slucaju da provedete u gradu i da tako ostanete vezani za njega zavijek. Kada je rijec o Beogradu, za njega me isto tako vežu neke drage uspomene i dragi ljudi. Oba grada su epicentri muzike, umjetnosti, filma, kao i dobrog provoda u najmanju ruku, ali ipak postoje i razlike izmedu ova dva grada, a kao najvecu mogu navesti cinjenicu da je Beograd puno veci grad, i da ima možda najjacu klubsku i muzicku scenu na Ex Yu prostorima. To bi u slobodnom prevodu znacilo, da ako želite da se bavite muzikom, Beograd je pravo mjesto za to.

Uglavnom svi prvo udu u rijaliti, pa tek onda snime pesmu. Da li si ikada razmišljao da i sam budeš deo neke rijaliti price?

– Ako me pitate da li pratim Reality show-ove, moram vas razocarati da ne pratim. Iako me nekad i stigne poneka vijest iz te price, nisam baš imao priliku pratiti dešavanja, jer sam mnogo zauzet i ne stižem baš sve. Konstantno snimam pjesme, pišem tekstove i radim u studiju, pa tako ostatak svog slobodnog vremena provodim sa porodicom i prijateljima, a manje pored TV-a ili laptopa.

S druge strane, naravno da sam svjestan cinjenice da su mnoge Reality zvijezde nakon napuštanja show-a postale poznati pjevaci i pjevacice, ali ja svoju karijeru planiram graditi iskljucivo na muzici i kvalitetnim spotovima. Pre bih ponudu za ucešce sam vec dobio, ali sam je odbio jer ne vidim sebe tu. Dodatan razlog može biti i taj da sam previše temperamentan i direktan bez dlake na jeziku, pa to za mene možda i nije toliko dobra ideja.

Razgovor vodio: Nenad Škundric

IZVOR: (magazinbalkan.eu)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *