Prirodni lekovi

Prirodni lekovi
za upalu mokracnih kanala

Prirodni lekovi za upalu mokracnih kanala najveci broj infekcija urinarnog trakta su infekcije besike. Infekcije besike obicno nisu opasne ukoliko se blagovremeno lece. Ako se bolest zapusti infekcija besike moze se prosiriti na bubrege. To je vec ozbiljan problem koji moze dovesti do trajnog ostecenja bubrega.

Upala mokracnih kanala nastaje pod uticajem virusa i bakterija. Kada se tako nesto jednom dogodi, kasnije i prehlada moze aktivirati postojece bakterije i ponovnu upalu. Upala mokracnih kanala cesca je kod zena nego kod muskaraca, jer kod zena bakterije imaju da predju kraci put d spoljasnje sredine do besike.

Takodje je opasna hronicna upala urinarnog trakta koja se uglavnom razvija zbog neadekvatnog lecenja akutne upale. Ukoliko se cesto javlja i dugo traje moze zahvatiti i druge organe, kao sto su na primer jajnici. Zato odmah treba upotrebiti sva sredstva za lecenje upale da ne bi doslo do kompikacije bolesti. Prirodni lekovi za upalu mokracnih kanala u tom slucaju zaista mogu dosta pomoci. Bez obzira na propisanu terapiju neki od dole navedenih cajeva ce ubrzati i olaksati lecenje, pa ih i lekari skoro uvek preporucuju.

Caj od persuna
Caj od persuna je vrlo dobro sredstvo za lecenje inficiranih mokracnih kanala jer ima diureticko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta. Kako se priprema caj od persuna i jos informacija o persunu mozete procitati na stranici persun.

Caj i sok od brusnice
Caj od brusnice je vrlo efikasan prirodni lek u slucaju infekcije mokracnih kanala, narocito ukoliko je infekcija izazvana bakterijama ešerihije koli. Ešerihija koli se po pravilu lepi za zidove besike i mokracnih kanala u cemu je brusnica uspesno sprecava. Tako oslobodjene bakterije se daleko lakse izlucuju putem urina. Za vreme ali i nakon infekcije korisno je piti i sok od brusnice jer on za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije ešerihije koli. Kako se priprema caj i opsirnije o ovoj biljci pisali smo na stranici brusnica.

Uvin caj
Uvin caj se iz dva razloga svrstava u efikasne prirodne lekove za upalu mokracnih kanala nastalu pod uticajem skodljivih bakterija. Prvi je sto ova biljaka podstice izlucivanje mokrace a drugi zato sto ima antibakterijsko dejtvo. Dakle, dva u jednom. Pri tom treba znati da se uvin caj pije sa dodatkom sode bikarbone (na jednu solju caja stavlja se pola kasicice sode bikarbone). Zbog toga sto uvin caj ima svoje urolosko dejstvo samo u alkalnom urinu. A alkalno je suprotno od kiselog. Kiselo ili alkalno stanje meri se PH skalom od 0 do 14. Od 0 do 7 je kiselo stanje, a od 7 do 14 alkalno. Neutralna zona je 7. Da bi se izbeglo kiselo stanje urina za vreme terapije uvinim cajem izbegavati kiselu hranu i napitke, ukljucujuci u brusnicu.

Uvin caj priprema se tako sto se jedna kasika caja prelije sa 2,5 dl kljucale vode, nakon 15 minuta procedi, doda 1/2 kasicice sode bikarbone i pije. Preporucena dnevna doza caja je 3, najvise 4 solje. Ne treba ga piti duze od 4-5 nedelja u periodu od jedne godine. Preterano duga upotreba uvinog caja je stetna za organizam i nikako nije za zene za vreme trudnoce i dojenja.

Woman Urinary Tract Infections concept

Cajna mesavina protiv upale mokracnih kanala:

20 g breze
20 g zalfije
20 g rastavica
20 g medvedjeg grozdja (uve)
20 g belog sleza

Beli slez odvojeno od drugih biljaka natapati u hladnoj vodi 8 sati (preko noci). Ujutru procediti, pa caj lagano zagrejati.

Iste veceri, ostalo bilje pomesati, uzeti 5 kasika cajne mesavine i preliti je sa 1 l kljucale vode, ostaviti preko noci i ujutru procediti. Dodati caj od belog sleza, znaci sjediniti tecnost dobijenu od svih biljaka. Podeliti caj u 5 jednakih doza i piti u toku dana, u razmacima od po nekoliko sati.

Izvor: Priroda leci sve

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *