DINjA I LUBENICA

SEZONA DINjA I LUBENICA

SEZONA DINjA I LUBENICA Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.

Sezona lubenica i dinja uveliko traje. Gubitak tečnosti u vrelim danima je lako nadoknaditi upravo zahvaljujući lubenici i dinji. Ove sočne i osvežavajuće  voćke pružaju pravo osveženje u letnjim danima.  Istina je da obe spadaju u povrće, ali se zbog načina konzumiranja smatraju voćem. Sadrže visok procenat vode (oko 90%) i malu količinu šećera, pa su idealna zamena za slatkiše i odlični diuretici, a samim tim su velika pomoć pri mršavljenju. Zahvaljujući hidriranju organizma značajne su za zdravlje kože i kose.

PROČITAJTE JOŠ:  NAJAVA VISOKIH TEMPERATURA ZA SRBIJU od 26. do 31.07.

Lubenica vodi poreklo iz tropskih oblasti Afrike i spada u porodicu bundeva. Postoji više vrsta lubenice: sa semenom, bez, mini, žuta i narandžasta.

Crvena boja lubenice potiče od likopena, snažnog antioksidansa. Likopen je jači antioksidans od beta karotena. Likopen  smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, sprečavanju nastanka raka prostate…
Lubenica sadrži više likopena od paradajza.

Lubenica sadrži i vitamine C, B1, B6, kalijum, magnezijum…
Sadrži i aminokiselinu citrulin koja se u telu pretvara u arginin. Arginin je vazodilatator i širi krvne sudove i tako  dolazi do smanjenja krvnog pritiska. Citrulin pomaže u relaksaciji glatkih mišića i smanjenju bola u mišićima nakon napornih treninga. Ipak, količina citrulina u lubenici nije dovoljna za ove efekte pa se u te svrhe koriste suplementi sa citrulinom, a naročito ih koriste sportisti.

Lubenica jeste niskokalorična,ali je nutritivno veoma bogata jer sadrži visok nivo vitamina, minerala i antioksidansa.

Dinja takođe spade u porodicu bundeva i proizvedeno je više različitih sorti dinje (ananas, klasična, desertna…).

Sadrži vitamine i minerale: C, folnu kiselinu, beta karoten, kalijum i magnezijum…
Visok sadržaj kalijuma  pozitivno utiče na smanjivanje krvnog pritiska.
Dinja sadrži mnogo više kalijuma od lubenice.

Visok sadržaj vlakana u dinji potpomaže  varenje, olakšava probavu i reguliše zatvor i izbacivanje štetnih produkata metabolizma.

Smatra se da zahvaljujući enzimu superoksid dismutazi koji dinje sadrže njenim konzumiranjem  se smanjuje stres, poboljšava koncentracija i kvalitet sna. Dinje spadaju u lako svarljivu hranu pa se preporučuju i osobama sa osetljivim želucem.  Prema nekim istraživanjima žene koje konzumiraju svakodnevno dinje imaju manji rizik od razvijanja metaboličkog sindroma.

PROČITAJTE JOŠ:  Jod poboljšava raspoloženje i ubija viruse?

Bilo da izaberete lubenicu ili dinju nećete pogrešiti. Odlične su za pravljenje sladoleda i voćne salate, smutije, osvežavajuće čorbe, kombinovanje sa sirom…Imate bezbroj mogućnosti, samo birajte sveže pošto im od toga zavisi i slatkoća.
Zahvaljujući visokom procentu vode i niskom procentu šećera, kao i odličnom ukusu i aromi, ovo voće je idealno osveženje mnogih. Dinja sadrži visok procenat vitamina C, B, beta karotena, kalcijuma, gvožđa i kalijuma, a omiljena je gotovo u svim kuhinjama sveta.

RADIO COOL OPOVO 107,70mhz FM 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *