SVETSKI DAN PANTOMIME 22.MART

Pantomima je jezik mira

Svetski dan pantomime 22.mart se obeležava u preko 60 zemalja na 5 kontinenata, prepoznat je od strane Međunarodnog pozorišnog instituta (UNESKO), a inicijativa je potekla upravo iz Beograda i pokrenuo ju je naš Marko Stojanović, glumac, pantomimičar i predsednik Svetske organizacije pantomimičara.

Taj dan je izabran i prihvaćen svuda u svetu jer je tog dana rođenjen legendarni francuski i svetski pantomimičar Marsel Marso, koji je u dvadesetom veku vratio pantomimu među takozvanu mejnstrim umetnost. On je u svojoj Međunarodnoj školi mimodrame u Parizu odškolovao i veliki broj novih generacija pantomimičara, a među njima iz Srbije i Marka Stojanovića, ali i čuvenog koreografa Jožefa Nađa.

Na različite načine se Svetski dan pantomime obeležava u svetu. Izdvojićemo primer Italije gde Mateo Ćionini u Torinu organizuje različite događaje tokom više dana, a glavni su: Gala veče pantomime, Tiha večera sa pantomimom, Pantomimski kabare i Pantomimska žurka u njegovoj školi pantomime.
Prošla godina je zvanično proglašena za “Godinu najvećih pantomimičara” čime je obeleženo 100 godina od rođenja Marsela Marsoa i 125 godina od rođenja njegovog učitelja i za mnoge “oca moderne pantomime” Etjena Dekrua.
Toj proslavi su se pridružili, ne samo pantomimičari iz celog sveta, već i mnoge značajne institucije i festivali.

Na gornjoj fotografiji su Nik Ju, poznati kineski scenarista, potpredsednik SMG Performing Arts Grup i umetnički direktor Šangajskog centra dramskih umetnosti i Marko Stojanović.
Na donjoj fotografiji su svršeni studenti glume Šangajske pozorišne akademije sa marko Stojanovićem nakon pohađanja jednosedmične Svetske akademije za pantomimu u Šangaju.

Tako je velikim festivalskim događajima, radionicama Svetske akademije za pantomimu čiji je osnivač Marko Stojanović, forumima i diskusijama obeležena “Godinu najvećih pantomimičara” kao Međunarodna nedelja pantomime u okviru Šangajskog međunarodnog festivala komedije, drugog najvećeg festivala sa milionskom posetom u Šangaju. Suorganizator i partner celog događaja je i Svetska organizacija pantomimičara i naš Marko Stojanović koji je održao uspešna predavanja i na Šangajskom institutu vizuelnih umetnosti, učestvovao i na hibridnoj konferenciji “LASER razgovori” koju institut realizuje u saradnji sa univerzitetima iz SAD i EU.
Tom prilikom je uručena i Specijalna nagrada “Zlatne ruke” za neizmeran doprinos umetnosti pantomime jednom od najpoznatijih glumaca i profesora Pekinške opere u Kini i svetu specijalizovanog za klovnovske likove Jan Čingua.

Levo: Gradonačelnik Zanđana Alireza Firozfar i Marko Stojanović na susretu sa direktorima kulturnih institucija.
Desno: Radionice pantomime sa mladim glumcima u Iranu

Izdvojićemo i Iran gde je u gradu Zanđan organizovan izvanredan Međunarodni festival pantomime sa gostima i iz Japana, Turske, Tunisa… Marko Stojanović je održao radionice i ulestvovao u diskusijama, a posebno je značajan bio razgovor o saradnji sa gradonačelnikom Zanđana, predstavnicima Ministarstva kulture Irana i sedamdesetak direktora i umetničkih direktora institucija kulture provincije Zanđan.
Na zatvaranju festivala Marko Stojanović i uručio Specijalnu nagradu “Zlatne ruke” za neizmeran doprinos umetnosti pantomime supruzi poznatog iranskog filmskog i televizijskog glumca i pantomimičara Ferdousa Kavianija, koji je preminuo par sedmica ranije.

Ove godine će barem 22.marta na svim kontinentima ljudi uživati u pantomimi…

SREĆAN NAM SVIMA SVETSKI DAN PANTOMIME!
I ne zaboravimo “Pantomima je jezik mira” jer je to prvi jezik koji svi govorimo i koji svi razumeju.

Pratite heštagove #worldmime #worldmimeday #mime #pantomime i pronaćićete puno toga, kao i sajtove worldmime.org i na srpskom sajt pantomima.rs.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *