BIBER (Piper nigrum)

BIBER (Piper nigrum)

BIBER (Piper nigrum) je začin kojim se najviše trguje u svetu.
U Srednjem veku, biber se koristio kao sredstvo plaćanja.
Nekada je biber bio vredan kao zlato, pa su ga i nazivali “crnim zlatom”.
Pored soli nezaobilazni je začin u svim kuhinjama i svetskim restoranima; poreklom je iz Indonežanskih tropskih šuma.

To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove i može dostići visinu do 10 m.
Iako u prirodi postoji preko 2000 vrsta bibera najpoznatija podela ovog začina na tržištu je na: crni, beli, zeleni i crveni biber.
Boja bibera ne zavisi od primarne vrste biljke sa koje je ubran već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.
Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim zamrzavaju ili brzo suše.
Zeleni biber priprema se na isti način ali se zrna beru ranije dok su još zelena.
Beli biber nastaje od zrelih ali oljuštenih zrna bibera.

Pročitajte još: Proširene vene

Crni biber dobija se kada se uberu zelena zrna, a zatim bez ikakve obrade osuše na suncu.
Njegova lekovitost je zaista impozantna.
Crni biber je bogat izvor mangana, gvožđa, kalijuma, vitamina C, vitamina-K, kao i dijetskih vlakana.
Crni biber na prvom mestu podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u želucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova. I ne samo to, antimikrobno dejstvo bibera sprečava kvarenje hrane začinjene ovim začinom.

BIBER (Piper nigrum)
Foto: Facebook

Zatim, podstiče sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karoten i vitamin B.
Upotreba crnog bibera korisna je osobama sa viškom kilograma jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija pa samim tim podstiče mršavljenje.

Pročitajte još: Preminuo Ivan Tasovac

Ovaj lekoviti začin sadrži fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu tako da doprinosi zaštiti tela od nastanka raka. Zatim, sprečava zadržavanje vode u organizmu tako što podstiče znojenje i izbacivanje mokraće.

Crni biber u zrnu u kombinaciji sa kuvanim crnim vinom efikasno suzbija prehladu, a čaj od bibera sa medom suzbija i kašalj.
Na kraju, bitno je reći i to da je crni biber veoma zastupljen i visoko cenjen sastojak za pripremu lekova u indijskoj medicini (ajurveda) što znači da su njegova lekovita svojstva na zavidnom nivou.

Napomena: Preterana upotreba bibera ne preporučuje se osobama koje imaju ozbiljnih problema sa hemoroidima, oštećen želudac ili jetru.

Foto: FaceBook

IZVOR: FaceBook – Biber

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *