Preminuo Ivan Tasovac

Preminuo Ivan Tasovac

Preminuo Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je 29.09.2021 u svom domu u Beogradu oko 21 sat,
nakon što mu je iznenada pozlilo.

Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju.

Preminuo Ivan Tasovac
Foto: izvor Medija Centar

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski” u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Pročitajte još: Palenta sa sirom

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Član je žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Optimizam u mom slučaju ne mora da se tretira kao crta karaktera, ali može kao dijagnoza“, imao je običaj da kaže direktor Filharmonije, često prozivan zbog frizure i učešća u žiriju srpske verzije međunarodnog rijalitija „Ja imam talenat“.

Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima” koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje “Samsung”. Dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009.” . Nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Pročitajte još: NEDOSTATAK VITAMINA B Kako da prepoznati ?

Bio je predsednik Saveta za promociju Srbije. Krajem avgusta 2013. godine prihvatio je poziv premijera Ivice Dačića da postane ministar kulture.   Aprila 2014. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i informisanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Foto: izvor Medija Centar

www.radiocool.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *