“Žensko pismo” je knjiga uz koju se možete nasmejati,zabaviti,
zamisliti…pa i preispitati.

Knjigu je tehnički pripremila i priredila Deana Sailović,a evo šta ona kaže:
Moja prvobitna namera, kada sam počela da skupljam aforizme za ovu knjigu je bila da napravim zbornik ženskog aforizma, obimniji nego prvenac „Žena i aforizam” u kojem je zastupljeno 20 autorki regiona, no kako je rad na njoj odmicao i kako su se gomilali aforizmi i pristizale nove autorke, shvatila sam da je Žensko pismo zapravo svojevrsni evolutivni prikaz najkraće književne forme – aforizma od njegovog prvog publikovanja 1897. do danas.
Kada je rukopis pregledao profesor Oliver Janković i napisao stručnu recenziju, upotrebio je izraz temporalna antologija koji mi se veoma dopao i usvojila sam ga kao podnaslov knjige.

Zašto?
Zato što se u knjizi nalaze autorke čiji je književni kvalitet potvrdilo vreme, kao i one autorke koje još nisu dale svoju poslednju reč.

Žensko pismo ne predstavlja samo aforizam kao književnu formu nego je svojevrsni osvrt na vremenski period u kojem su autorke živele i stvarale, državno uređenje, politiku, socijalne probleme. Mnoge analiziraju porodične, međuljudske odnose, te nam na taj način daju uvid u sopstveni psihološki profil.
Primetićete mnoge poznate književnice, za koje lično uopšte nisam imala saznanja da su pisale aforizme, potom dame koje su afirmisani satiričari. Primetićete takođe i mnoga nova imena i možda pomisliti, ovo nisu aforizmi, no kao i bilo koja druga književna forma i aforizam prolazi kroz neke nove modne tokove i doživljava transformacije.
Na današnjem, najrasprostranjenijem mediju, internetu, ima puno novih, mladih snaga, koji pišu statuse ili tvitove urbanim, modernim jezikom, naginjući malo više humoru nego njihove prethodnice ali ne odričući se ironije i sarkazma kao osnovnihoruđa satire. Neke autorke su predstavljene svojim pravim imenom,neke nick-om (pseudonimom) kojim svoje misli potpisuju na Tviteru.

Ovim književnim ostvarenjem sam tek zagrebala površinu stvaralaštva autorki. Ukoliko Žensko pismo uspe da isprovocira interesovanje čitalaca, da se podrobnije upoznaju sa stvaralaštvom autorki i u to ime potraže u bibliotekama ili na društvenim mrežama,blogove, knjige, statuse, tvitove, moja misija će biti više nego uspešna.

Aktivno učestvovanje u stvaranju Ženskog pisma su uzele brojne autorke i time osim svojim aforizmima, dodatno doprinele kvalitetu celokupne knjige. Ono što posebno krasi ovu knjigu je izuzetan kolektivni duh, gde smo jedna drugoj bile podrška, kritičari, savetnici.

Naslov:
ŽENSKO PISMO – Temporalna Antologija
Priredila i tehnički pripremila:
Deana Sailović
Izdavač:
CNP&P Beograd
Za izdavača:
Milorad Novaković
Urednik:
Jasminka Bedeković
Predgovor:
Vladislav Vlahović
Recenzija
Aleksandar Čotrić
Kritički osvrt:
Miladin Berić ,Mile Đorđijoski, Oliver Janković
Stručni saradnici:
Miroslav Vukmanić ,Milijan Despotović ,Đorđe Otašević
Dizajn korica:
Ivana Sailović
Ilustracije:
Dragana Pašić
Lektura i korektura:
Slađana Golijanin

Izvor: Radio Cool / TopMedia

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *