uskrs

ODLUČILA SAM DA OVE GODINE JAJA OFARBAM KURKUMOM, KAFOM I KUPUSOM: Umesto da uzmem samo lukovinu i završim s poslom ko čovek, izabrala sam DREVNE METODE i evo šta sam sama sebi URADILA

Rešila sam da pokušam da ovog Uskrsa jaja ofarbam prirodnim metodama. Mogla sam da uzmem lukovinu i kao čovek završim sa poslom dostojanstveno i bez mnogo peripertija, ali ja sam se odlučila za drevne metode farbanja jaja kurkumom, kafom i kupusom i evo kako sam se provela.

Ukratko – bilo je potresno na više nivoa. Negde pred kraj farbanja, ja sam bila ljubičasta, što od muke što od kupusa, dok je sve u kuhinji imalo žute fleke zbog krčkanja kurkume.

Ali krenimo od početka:

Materijal koji vam treba su kurkuma, ljubičasti kiseli kupus i kafa. Što se kurkume tiče, jaja treba da se krčkaju u njoj pola sata, a razmere su tri kašike kurkume na litar vode.

Za kupus je procedura ista, s tim što je u uputstvu pisalo da je potrebno tri šolje naseckanog kupusa, što je u mojoj interpretaciji pola manje glavice.

Kafa je jedina ovde kulturan metod jer samo treba da skuvate jaja u baš jakoj tusrkoj kafi.

Znala sam ja s čim imam posla i trudila se i davala sve od sebe da budem efikasna i elegantno obavim sve zadatke, ali ne vredi, jer ljubičasti kupus farba sve oko sebe, a kurkuma krčka i pršti na sve strane te je tako nastao opšti svinjac dok ja nisam znala gde bih pre.

Negde pri kraju procedure ustanovila sam da sam ja jedan živi Štrumpf, da mi je odeća sva u žutim flekama, da sam svojim ljubičastim štrumpfovskim prstima pipkala sve redom i ostavila ljubičaste tragove, a da su šporet, pod i sve okolo uništeni. Jajima, hvala bogu, ništa nije bilo – ni mrdnula nisu dalje od originalne boje.

U potpunom očaju, poražena, kad sam ustanovila da jaja nisu ofarbana, počistila sam sve oko sebe, uključujući i sebe, a jaja ostavila u posudama jer nisam imala snage da se borim i sa tim. To se ispostavilo kao pametan potez jer ja sam sa farbanjem krenula oko 5, a tek negde oko 11 sam ustanovila da su jaja ofarbana, kada su se dobro ukiselila u svojim sosovima.

Posebno sam zadovoljna jajima ofarbanim kupusom. Međutim, ostaje činjenica moje patnje, kao i to da mi ceo stan i dalje smrdi na kurkumu (kupus je u međuvremenu ispario).

Da li ću ponoviti proceduru i sledeće godine? Ne, niti bilo koje druge jer, složićete se, jaja nisu dovoljno lepa da bi opravdala patnju kroz koju sam prošla zbog njih.

Izvor: Kurir.rs/Žena/T.G/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *