7 biljaka koje su dobre za vaše zdravlje

7 biljaka koje su dobre za vaše zdravlje

7 biljaka koje su dobre za vaše zdravlje…Lečenje prirodnim lekovima trenutno je trend u svetu, ali zasigurno nije nova stvar, upotreba prirodnih biljaka u medicinske svrhe prisutna je još pre pojave moderne medicine. Savremena nauka je kod nekih i potvrdila postojanje lekovitog dejstva.

Ljuta paprika - © Agromedia

Ljuta paprika

Biljku Capsicum svi znaju kao ljutu papriku, i smatra se da ima medicinsko dejstvo. Aktivni sastojak je capsaicin, koji prouzrokuje ljutinu kada jedete papričicu, i veruje se da ublažuje bolove kada se nanosi na bolno mesto.

Valerijana

Onima koji imaju probleme sa snom, preporučuje se biljka valerijana, koja pomaže da se utone u san i smanjuje frekvenciju buđenja tokom noći, iako nije poznato tačno i precizno kako ova biljka deluje. Neki smatraju da povećava nivo hemikalije pod nazivom GABA, a pomaže organizmu da zadrži smirenost.

Majčina dušica

Majčina dušica često se koristi za ublažavanje simptoma gripa i prehlade. Ulja ove biljke ublažavaju reflekse tela, a  timol, antiseptik koji se nalazi u ovoj biljci, napada infekcije direktno.

 

Nana - © Pixabay

Nana

Nana se nekada koristila za smirivanje stomaka. Čaj od nane opušta stomačne mišiće i pomaže varenju. Oni koji imaju probleme sa želudačnom kiselinom treba da izbegavaju nanu, a studije su pokazale da odlično deluje protiv nadutosti i grčeva.

Astragalus

Za ovu biljku se smatra da štiti organizam i telo od stresa i bolesti, a uoptrebljavala se i u staroj Kini. Takođe ima antiupalno dejstvo koje smiruje iziritirane oči i nos.

Peršun- © Pixabay

Peršun

Peršun sadrži apiol, supstancu za koju se smatra da umanjuje menstrualne bolove. Takođe ima funkciju blagog diuretika smanjuje nadutost u stomaku. Veruje se da ova biljka doprinosi i normalizovanju nivoa hormona.

Žalfija

Doktori ne prihvataju žalfiju kao lek za depresiju ili napetost, ali mnogi travari kažu da je reč o biljci koja može privremeno da popravi raspoloženje. Takođe tradicionalno se koristi i kao antiseptik, pogotovu je korisna u rešavanju bolova u grlu.

Izvor:  Modern farmer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *