Najveći mitovi i zablude Srpske istorije

Najveći mitovi i zablude srpske istorije

Najveći mitovi i zablude Srpske istorije daje se na znanje: kako saznajemo, iz pouzdanih izvora, kancelarija kultne tv emisije “BEOGRAD ZA POČETNIKE” posle letnjeg raspusta, ponovo počinje da radi sa građanima!

Mnogo smo puta čuli da se na dvoru Nemanjića jelo zlatnim viljuškama…Ali da li je to mit ili ili istorijska istina? Gde su glave kneza Lazara i Karađorđa; da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal; da li je Vuk Branković izdajnik; da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna; da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“, da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič; zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je tek vrh ledenog brega najvećih mitova i zabluda srpske povesti, koji će u živoj, a finoj raspravi, naučno, a popularno raskrinkavati naš znameniti istoričar Dejan Ristić, pisac aktuelne knjige “Mitovi srpske istorije”, koja još nije imala beogradsku promociju.

Otuda Vas pozivamo da u petak 20. 09. nešto pre 19 časova zauzmete Vaše mesto u Galeriji 73, jer se očekuje burno istorijsko putešestvije.

Tragajući precizno, istorijskim i naučnim činjenicama, gost Dejan Ristić otkriće prisutnima šta je mit, a šta se zaista dogodilo u brojnim mitologiziranim crticama nacionalne istorije.

Saznaćemo kako su narodni pripovedači, guslari, putopisci, pesnici, brojnim prelomnim događajima dodali svoje vizije, domišljali ih, domaštavali, zaodenuli u novo ruho. Kako se to ulilo u „izmišljenu tradiciju“, u jednu široku reku mitova, koja vekovima ili decenijama zapljuskuje srpski narod, budi njegovu radoznalost, vodi ga ka stranputici, ali i u opojne predele verovanja i zadovoljstva.

Ulaz je slobodan, razume se. Ljubazna domaćica je Smiljana Popov, autorka i urednica emisije “Beograd za početnike”, prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem, a njen vrli gost, koji će naučno secirati najveće mitove i zablude nacionalne povesti je istoričar Dejan Ristić.

Biće ovo veče za učtive rasprave i učenje na istinitim temeljima, baš kao i nova knjiga Dejana Ristića “Mitovi srpske istorije”.

Izvor: FB page Galerija 73

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *