BACILI VREBAJU

BACILI VREBAJU PAZITE NA ZDRAVLJE: IZVORI ZARAZE SU SVUDA OKO NAS! HIGIJENA JE NA 1. MESTU

BACILI VREBAJU ali Higijena  je na prvom mestu Spadate li u onih 57 odsto ljudi koji redovno peru ruke? Ako je odgovor negativan, vreme je da vam to zaista pređe u naviku

Mnogo puta nam se desilo da se pored nas nađe osoba koja kašlje i kija. Sluz koja se pritom izbaci puna je bacila, koji nas mogu zaraziti jer padaju na razne površine i strpljivo nas čekaju u zasedi (naročito ako je osoba već zaražena). Samo je dodir dovoljan da se opasna količina klica koje se nalaze na tim površinama nađe na našim rukama, a zatim vrlo brzo i u organizmu.

FOTO: SHUTTERSTOCK

U ljudskoj je prirodi da rukama često dodirujemo usta i oči. Upravo je to put bacila do organizma, a rezultati su – grip i prehlade. Pa razmislite samo koliko puta u toku dana dodirnete neku prljavu stvar koju su pipale i neke druge ruke!

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Upravo zato vam donosimo 11 predmeta na javnim mestima na kojima ima najviše bacila.

FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Dugmad na liftu 2. Novac 3. Ručke na kolicima i korpama u prodavnici 4. Ručke na vratima (kuća, posao, prodavnice…) 5. Jelovnici u restoranima 6. Prekidači za svetlo 7. Posude za so i biber u restoranima 8. Barovi za samoposluživanje sa salatama i mesta gde je poslužen švedski sto (pribor koji svi dodiruju) 9. Bankomati 10. Sprave za vežbanje 11. Slavine za vodu na javnim česmama.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Sve ovo ste, sigurni smo, znali, ali tome niste pridavali veliki značaj. Posle spiska mesta „opasnih“ za vaše zdravlje, spasite se tako što ćete prvenstveno redovno prati ruke ruke čim stignete kući, pre kuvanja, stavljanja kontaktnih sočiva, pre jela, posle odlaska u WC, posle bacanja smeća, maženja životinja, duvanja nosa…

FOTO: SHUTTERSTOCK

I zapamtite ono što su nas odmalena učili – čistoća je pola zdravlja!

Pročitajte još : Brzi Brusketi

IZVOR: Kurir.rs / Foto:Shutterstock

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *