Distopijska vizija sveta bez sinova u romanu Posljednji muškarac 

Distopijska vizija sveta bez sinova u romanu Posljednji muškarac

Distopijska vizija sveta bez sinova u romanu Posljednji muškarac Muharem Bazdulj je potvrdio zbog čega je jedan od najčitanijih pisaca današnjice. Ovo romaneskno ostvarenje razlikuje se od prethodnih pre svega po tome što je pisac uspeo da dočara tonalitet života.

Reč je o distopijskom, futurističkom romanu, čija se radnja dešava u bliskoj budućnosti, tačnije 2027. godine, u Beču. Imaginarni svet u romanu sličan je našem, ali s jednom velikom razlikom. U tom svetu više se ne rađaju muška deca, stoga Posljednji muškarac predstavlja distopijsku viziju sveta bez sinova.

Futuristička tematika je glavna karakteristika Bazduljevog novog dela, s obzirom da je pisac u dosadašnjem radu obrađivao aktuelne teme, kao i teme iz prošlosti.

Doktorka Adamović, glavna junakinja romana Posljednji muškarac, doživela je najveći šok u svojih pedeset godina. U nastavku priče, Bazdulj nam majstorski pripoveda životnu priču doktorke Adamović, furiozno duhovito opisuje kakav biva svet kad se desi nezamislivo i sklapa distopiju kakva dosad nije viđena u srpskoj književnosti.

Distopijska vizija sveta bez sinova u romanu Posljednji muškarac 

U mnogo čemu drukčiji od prethodnih Bazduljevih romana, Posljednji muškarac vodi čitaoca od Sarajeva do Barselone i od Beča do Filadelfije, u zapletu koji podseća na vrtešku, uz pregršt lepih esejističkih pasaža nalik na pogled s visine na čaroban krajolik.

Pored toga što je izvanredan pisac, Muharem Bazdulj je i novinar i prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga, najviše romana i zbirki priča, od kojih su se poslednjih godina izdvojili Lutka od marcipana Kvadratni koren iz života.

Njegove knjige prevedene su na engleski, nemački, poljski, ukrajinski, bugarski i makedonski jezik, a pojedine priče i eseji na još desetak jezika. Dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su Stanislav Staša Marinković dnevnog lista Danas i Bogdan Tirnanić Udruženja novinara Srbije.

S engleskog jezika preveo je desetak knjiga, između ostalog: izabranu poeziju V. B. Jejtsa, prepisku Džeka Keruaka i Alena Ginsberga, kao i biografiju Danila Kiša Izvod iz knjige rođenih, koju je napisao Mark Tompson. Njegov novi futuristički roman Posljednji muškarac, koji se izdvaja po svojoj posebnosti, čitaoci mogu potražiti u Vulkan knjižarama, kao i na sajtu Vulkan izdavaštva.

Izvor Vulkan Izdavastvo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *