Prirodni lekovi za prostatu

Prirodni lekovi za prostatu

Prirodni lekovi za prostatu…. Prostata je muška polna žlezda sa unutrašnjim lucenjem o kojoj treba blagovremeno voditi racuna jer je veoma skolona oboljevanju, pogotovo u srednjim i poznim godinama života.

Najpoznatiji uzroci oboljenja prostate jesu: razne infekcije, hronicne upale besike i mokracnih kanala, nepravilna ishrana, preterano konzumiranje alkohola i gaziranih pica, nasledni faktor i slicno. Najcesci oblici bolesti prostate su dobrocudno uvecanje, zapaljenje i kancer.

Simptomi oboljenja prostate (otežano mokrenje, ucestalo nocno mokrenje, slabiji mlaz urina, stalna potreba za mokrenjem), se javljaju kod oko 30 odsto muškaraca starijih od 65 godina a starenjem se broj obolelih povecava. Tegobe nisu ni malo prijatne, vremenom postaju sve izraženije a njihovo lecenje je dugotrajno.

Ovde cemo navesti prirodne lekove koji pomažu u lecenju bolesti prostate, narocito kada je u pitanju dobrocudno uvecanje. Svaki prirodni lek pravilno i na vreme upotrebljen sigurno ce dobrineti brzem ozdravljenju.

Za pocetak cajevi za prostatu: na prvom mestu to su cajevi od biljke male mlecike, brusnice, uve, koprive, kao i zeleni caj.

Prema naucnim istraživanjima, zeleni caj moze usporiti razvoj raka prostate. Sastojak zelenog caja po imenu polifenon E, je povezan sa primetnim smanjenjem vrednosti markera koji služe za pracenje razvoja raka prostate. Naime, pacijenti koji su svakodnevno, tokom mesec dana unosili kapsule polifenona E, imali su smanjenu prisutnost kljucnih markera za oko 30%. Da bi se ovaj efekat postigao upotrbom zelenog caja, istraživaci napominju da bi trebalo svakodnevno piti 12 šolja koncentrovanog caja ove lekovite biljke.

Mala mlecika odlican je prirodni lek za sve oblike oboljenja prostate, pa cak i kancera. Upotrebom ove biljke mogu se ublažiti i otkloniti simtomi obolele prostate, pa i izbeci operacija. Ukoliko je do operacije ipak doslo, ovaj caj ublazice peckanje i u mnogome pomoci da se pacijent brže oporavi. Caj od male mlecike priprema se na uobicajen nacin. Jedna mala kasika na jednu solju kljucale vode, ostavi se da odstoji 5 minuta. Caj se pije svega dva puta dnevno i to ujutru na prazan stomak i uvece pola sata pre vecere.

Naucno je dokazano da biljka brusnica ima antikancerogeno dejstvo. Caj od brusnice se koristi u prevenciji i lecenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta a dobro se pokazala i u preventivi i lecenju kancera prostate.

Caj od listova medveđeg grožđa (uvin caj), u narodu je poznat po tome da leci uvecanu prostatu kao i sve mokracne organe.

Paradajz je odlican prirodni lek jer sadrzi materije koje ne samo da cuvaju zdravlje ove zlezde, vec deluje i lekovito, cak i kod raka prostate. Za ovu vrstu lecenja paradajz mora biti svez ili pripremljen za zimnicu bez konzervanasa.

Polen (cvetni prah) povoljno deluje na prostatu. Preporucuje se doza od 15 grama dnevno, odnosno po jedna kafena kašicica ujutru, u podne i uvece.

Semenke bundeve, suncokreta, lubenice, krastavaca, lana i susam takođe imaju blagotvoran efekat u prevenciji i lecenju prostate.

Zatim orah, badem, kikiriki, soja, kopriva, beli luk, kvasac, lecitin (iz soje), proteini (prvoklasne belancevine, najbolje ribe i postan sir).

Pšenicnie klice (biljna ulja iz klica pšenice) poznata su po svojoj efikasnosti u lecenju poremecaja reproduktivne funkcije a veoma su lekovita i za prostatu.

Preporucuje se hrana koja u sebi sadrži:

Cink jer sprecava promene na prostati. Najvise cinka imaju ostrige, morske skoljke, haringa, semenke bundeve i suncokreta, pšenicne mekinje, integralni ovas, teleca i goveđa jetra (crna džigerica), goveđe meso i curece tamno meso, orasi, jaja, crni luk, pivski kvasac, soja, gljive, vino, kozje mleko, mahunarke. Moze se uzimati i u vidu tableta svakodnevno i to u pocetku do 60 mg dnevno, a kasnije se smanjuje doza na 30 mg.

Selen takođe veoma povoljno deluje na prostatu i zato treba uzimati pivski kvasac obogacen selenom. Ako se uzima u obliku kapsula preporucuje se 100 mg dnevno.

Vitamin A blagotvorno deluje na sluzokozu svih genitalnih organa racunajuci tu i prostatu.

Vitamin E je veoma bitan u održavanju vitalnosti reproduktivnog sistema poboljsavajuci reproduktivnu sposobnost kod oba pola, što se povoljno odražava i na prostatu.

Lecitin je prirodna materija veoma dragocena za zdravlje, vrlo povoljno deluje i na prostatu.

Napomena: kada je zdravlje prostate u pitanju narocito je važno izbegavati ljute zacine, alkohol i gazirana pica.

IZVOR: priroda-leci-sve.com

RADIO COOL www.coolradio.co.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *