Bogoljub Karić

Bogoljub Karić kao Putin odlikovan ordenom od dijamanata i zlata

Bogoljub Karić  Na svečanosti u Kremlju srpski biznismen je govorom na noge podigao 6.000 ljudi, a u njegovu čast popaljena su sva svetla u dvorani. Nakon ceremonije jedan od heroja Sovjetskog Saveza mu je čestitao rekavši: “Ovo što ste učinili je istorija, Kremlj je ustao!”

Bogoljubu Kariću je na velelepnoj svečanosti u Kremlju uručena prestižna međunarodna nagrada “Vera i vernost” i orden Svetog Andreja Prvozvanog ukrašen zlatom i dijamantima.

Ovo značajno priznanje po 27. put dodelio je Fond Svetog Andreja Prvozvanog, najstarija humanitarna fondacija u Rusiji, koja radi pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina. Bogoljub Karić se tako pridružio plejadi istaknutih ličnosti koje su prethodnih godina bili laureati, među koji su predsednik Putin, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, patrijarsi moskovski i cele Rusije Aleksije II i Kiril, patrijarh srpski Pavle, prva žena kosmonaut Valentina Tereškova i olimpijski šampion Aleksandar Karelin.

U obrazloženju je navedeno da je Bogoljub Karić dobrotvor, biznismen, zadužbinar, osnivač kompanije BK grupa i da je svojim radom dao izuzetan doprinos jačanju prijateljstva između ruskog i srpskog naroda.

Publika u prepunoj dvorani je potom upoznata sa istorijatom porodice Karić, uz akcenat da je Bogoljub Karić, kao najmlađi sin Danice i Janićija, sedamdesetih godina prošlog veka sa braćom i sestrom ušao u istoriju kao pionir privatnog biznisa u socijalističkoj Jugoslaviji.

“Stvaraju kompanije – prvu privatnu banku u istočnoj Evropi, prvo privatno osiguravajuće društvo u Jugoslaviji, prvi privatni univerzitet u istočnoj Evropi, prvi internet provajder, prvu privatnu televiziju u Jugoslaviji, prvu i najveću mobilnu kompaniju u Jugoslaviji, a prva privatna fondaciju posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji bila je Karić fondacija. Danas je građevinska kompanija koju predvodi Bogoljub Karić “Dana Holdings” svetski brend i jedna je od najvećih kompanija na svetu. U Rusiji su Bogoljub Karić i njegova braća gradili škole, bolnice, puteve, mostove i rekonstruisali istorijske i kulturne spomenike. U najtežim vremenima, kada je počeo raspad Sovjetskog Saveza, Bogoljub Karić je pomagao manastire u mnogim ruskim gradovima, pružao materijalnu pomoć za izgradnju kompleksa herojima bitke za Kursk – Hram na polju Prohorov. U Tobolsku je, uz pomoć Bogoljuba Karića, rekonstruisana Saborna crkva, Tobolski Kremlj i Guvernerova kuća, u kojoj je porodica poslednjeg ruskog cara Nikolaja II živela u egzilu devet meseci. Posedujući jedinstvenu ličnost, neiscrpnu volju i energiju, Bogoljub Karić je simbol uspeha, izgrađenog na jakoj porodičnoj koheziji, poštovanju pravoslavne vere, i poverenju. Moto da je porodica najsigurnije mesto ostaće poruka njegovog životnog iskustva i uspeha”, navedeno je u obrazloženju.

Nagradu su mu uručili Vladimir Jakunjin, predsednik Nadzornog saveta Fonda Svetog Andreja Prvozvanog, Oleg Atkov, predsednik Komiteta za dodelu nagrade, pilot-kosmonaut i heroj Sovjetskog Saveza, i mitropolit Omski i Tavričeski Vladimir.

FOTO BK

Rekavši da je orden ogromna čast za njega i za celu porodicu, Bogoljub Karić je istakao da su učeni od oca i majke, koja danas nosi ime mati Angelina i koja je monahinja u Pećkoj patrijaršiji, da žive u crkvenom

duhu i da pomažu manastire. Podsetio je da je u Staljinovo vreme razrušeno i oskrnavljeno više hiljada crkava u Sovjetskom Savezu i da je mnoge od njih porodica Karić obnovila, zahvalivši se se Fondu Svetog Andreja Prvozvanog i svima u Rusiji što to nije zaboravljeno. Bogoljub Karić je naglasio da BK grupa posluje već 50 godina i da su na poziv predsednika Mihaila Gorbačova osnovali prvu eksperimentalnu jugoslovensko-sovjetsku kompaniju u SSSR, prvu privatnu banku i osiguravajuće društvo, prvu privatnu građevinsku kompaniju, koja je među brojnim monumentalnim građevinama izgradila i glavni trezor centralne banke Ruske Federacije, a u partnerstvu sa Univerzitetom Lomonosov otvorili su i prvi privatni univerzitet za menadžment. Po modelu poslovanja porodice Karić započeta je i čuvena sovjetska “perestrojka”.

– Prenosim vam svima pozdrave moje mati Angeline. Ona puni 100 godina. Samo dve reči su važne – vera i vernost. Sve zavisi od duše i boga. Ja znam Rusiju iz vremena Sovjetskog Saveza, znam Rusiju za vreme i posle Jeljcina, ali znam i Rusiju sadašnju Putinovu, Rusiju koju danas uvažava ceo svet – istakao je, između ostalog, Karić i govorom na noge podigao 6.000 ljudi dobivši buran višeminutni aplauz, a sva svetla u dvorani su popaljena u njegovu čast.

Nakon ceremonije jedan od heroja Sovjetskog Saveza mu je prišao, čestitao i rekao: “Ovo što ste učinili je istorija, Kremlj je ustao!”.

U čast laureatu iz Srbije na sceni je izvedeno srpsko kolo, a u filmu o aktivnostima Fonda Svetog Andreja Prvozvanog akcenat je stavljen i na Forum “Svetost materinstva”, koji je početkom novembra uspešno održan u Beogradu u saradnji sa Karić fondacijom, a koji su podržali predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Na ceremoniji u moskovskom Kremlju podršku Bogoljubu Kariću dali su članovi porodice i prijatelji. Nagradu “Vera i vernost” ove godine dobili su i Rustam Minihanov, predsednik Republike Tatarstan, general-

pukovnik Vladimir Šamanov, heroj Rusije i predsednik Odbora za odbranu Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije, Ina Čurikova, narodni umetnik SSSR, episkop Trojicki Pankratije, vikar patrijarha moskovskog i cele Rusije, Nikolaj Drozdov Nikolaj, sovjetski i ruski zoolog, Igor Špicberg, šef Centra za rehabilitaciju dece sa invaliditetom “Naš sunčani svet” i Galina Jakovljeva, predsednik dobrotvornog fonda “Ljubaznost”

Izvor: BK  FOTO: BK

Pročitajte još: Vojin Ražnatović: Pre bih popio otrov nego se pomirio sa Cecom

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *