Najvažnija lekcija

Najvažnija lekcija u 2020. – samodisciplina!

Najvažnija lekcija u 2020. – samodisciplina! Čini se da ne postoji važnija lekcija, za početak Nove godine, od samodiscipline. Ako smo, kao i svake prethodne godine napravili spisak važnih odluka, koje tokom 2020. želimo da promenimo i ciljeva, koje želimo da dostignemo, veoma je važno da kod sebe razvijemo samodisciplinu, jer je reč o veštini, koja će znati da savlada naše emocije i da nas navede da krenemo dalje. čak i u onim trenucima, kada je odustajanje, najprimamljivija opcija.

Kada spomenemo samodisciplinu, verovatno vam na um padnu dijeta, dobra organizacija, ili trening, a ustvari reč je o nečemu što nadilazi dnevne aktivnosti i odluke i nalazi se duboko u našoj svesti. Kada jednom razvijete samodisciplinu, shvatićete da ne postoji nijedan segment vašeg života u koji ona nije uključena.

Važno je da shvatimo da se samodisciplina ne predstavlja samo čvrstu volju da nešto ostvarimo, već i suzdržavanje od stvari koje bi nas na putu uspeha omele, a koje se u datom trenutku pred nama pojavljuju kao izvesno iskušenje.

Kako biste razvili samodisciplinu, prvo treba da otkrijete koje su vaše najveće želje i koji su poduhvati neophodni, kako biste ih ostvarili. Kada to shvatite, imaćete motiv da radite na sebi i iz dana u dan postanete svesni svoje potrebe da budete disciplinovani.

Jasno nam je da je mnogo lakše raditi sve ono što izgleda lepo, lako i primamljivo, ali na naš život ostavlja izvesne posledice. Dakle, ako želite da uspete morate se oduprti stvarima koje vam trenutno pričinjavaju zadovoljstvo, ali na duge staze pogubno deluju na vaš uspeh. Postupci koje danas pravite su život koji ćete jednog dana živeti, zapamtite to!

PROČITAJTE JOŠPredstavljanje istorijskih knjiga za decu Slobodana Stanišića

Samodisciplina je važnija od motivacije, koja je često nepouzdana i kratkotrajna. Zato je veoma bitno da imate u sebi određenu naviku, koja će vas vući napred, čak i onih dana kada motivacija izostane.

Preduslov za pronalaženje samodiscipline je želja za promenom i smer u kome ćete se menjati, zato je to prioritet koji u sebi morate pronaći.

Da biste razvili samaodisciplinu neophodno je da vežbate na malim koracima i svakoga dana uradite barem jednu sitnicu, za koju znate da je dobra za vas, čak i u onim trenucima, kada biste to najradije ostavili za posle. U trenutku kada naučite da svakodnevno savladate male zadatke, veliki vam neće predstavljati problem i na pravom ste putu da kao samodisciplinovana osoba ostavrite sve što poželite.

Poenta je da se ne nadate radikalnim promenama preko noći, već da po životnim segmentima izdvojite prioritete i napredujete korak po korak. Prijatno ćete se iznenaditi kada uspešno zaokružite jednu celinu i otpočnete drugu u kojoj vam promene glatko polaze za rukom. To znači da ste postali disciplinovani i ne samo to. Konačno ste na putu da 2020. postane jedna od najuspešnijih godina za vas!

Teodora Vuković

IZVOR; www.mycupoftea.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *