Sprečite bolest  PLIVANJEM

Sprečite bolest
PLIVANJEM PROTIV VIRUSA

Sprečite bolest  PLIVANJEM sezona je virusa, a iako nas, na sreću, još uvek zaobilazi zloglasni korona virus, retko ko je imun na prehladu, a poneko i na grip. Kao što znamo, najbolja odbrana od virusa je snažan imunitet, a on se, osim snom i pravilnom ishranom, ojačava i fizičkom aktivnošću.

Kao najbolju, najjednostavniju i najefektniju alternativu većina stručnjaka predlaže sport koji nije fizički previše naporan, a istovremeno nas opušta – plivanje.

Shuuterstock PLIVANJE
Shuuterstock

Nema potrebe da čekamo leto, dovoljno je da posetimo neki zatvoreni bazen, a boravak u vodi samo tri puta nedeljno po pola sata do sat učiniće čuda za naš imunitet. Osobe koje upražnjavaju ovakvu aktivnost imaju veći broj belih krvnih zrnaca, koja su bitna u borbi protiv infekcija i virusa.

Kako je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu, urađeno na 1.800 ispitanika od 18 do 80 godina, plivanje nas štiti od virusa. Posle tri meseca redovnog plivanja tokom zime, utvrđeno je da nijedan učesnik nije bio prehlađen, što ne treba da čudi, ako znamo da ovaj bazični sport blagotvorno utiče na ceo organizam.

PROČITAJTE JOŠ: U borbi protiv GMO

Sprečite bolest  PLIVANJEM Pokreti u vodi, između ostalog, povoljno utiču na rad srca i krvni pritisak, poboljšavaju kapacitet pluća, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa dva, smanjuju osećaj “težine” u nogama, povoljno utiču na liniju.

Bitan faktor dobrog imuniteta je i odsustvo stresa, a plivanje je u tom smislu u prednosti nad ostalim sportovima jer ima meditativni učinak.

Naime, ono nas oslobađa stresa jer se u vodi manje luči hormon stresa kortizol, a znatno više nego vežbanjem “na suvo” hormon sreće endorfin. I, što je najbolje, ovaj efekat traje ne samo tokom plivanja, nego i nekoliko sati posle.

Dakle, dovoljno je samo da zaplivate, i tako smanjite na minimum šanse da dobijete neki virus.

Izvor: INFORMER 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *