Stigao prvi deo sistema „Pancir S1“

 Stigao prvi deo sistema „Pancir S1“

Stigao prvi deo sistema „Pancir S1“ na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici stigao prvi deo sistema „Pancir S1“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Foto MO Srbije

– Nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja. Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao i naše Vlade i Skupštine, naglasio je ministar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ: Erotska inteligencija

O SISTEMU – Pancir-S1

Pantsir-S1 na kamionu konfiguracije 8×8 KAMAZ-6560 TLAR Pancir-S1 (rus. Pancirь-S1, NATO oznaka SA-22 Greyhound) je ruski raketni PVO sistem sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Sistem se temelji na SA-19/SA-N-11 i predstavlja najnoviju tehnologiju protiv-vazdušne odbrane.

Godine 1993. vojska Ruske federacije uvela je u naoružanje samohodni protiv-vazdušni sistem Pantsir-S1, u suštini unapređena i kontejnersku varijantu sistema Tunguska.

Pancir je mešoviti(hibridni) topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 mm, osmatrački i nišanski radar kao i elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom. Sistem je postavljen na kamion URAL 5223.4 kategorije 10 tona i konfiguracije 8×8.

Kako je sistem izrađen u kontejnerskom obliku može se jednostavno postaviti i na neko drugo podvožje, npr. telo oklopnog transportera ili na manje brodove. Dok je Tunguska, koja je na podvožju oklopnog guseničara, namenjena uglavnom protiv-vazdušnoj odbrani oklopnih i oklopno-mehanizovanih jedinica, pa je zbog toga smeštena na guseničaru velike prohodnosti, osnovna namena Pancira je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mjesta, komunikacijska središta itd. Zamišljen je za odbranu od avionahelikopterakrstarećih raketabespilotnih letelica i vođenih bombi.

Pancir može delovati i protiv površinskih ciljeva kao što su tenkovi, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije i sl. Sistem je osmišljen u Istraživačko projektnom zavodu iz Tule (Tula KPB), a proizvodi se u Uljanovsku. Zbog svoje mešovite raketno-artiljerijske konfiguracije Pancir je delotvorniji u odnosu na svoje ili samo topovske ili samo raketne PVO konkurente. Proizvođač navodi kako je zbog višespektralnog radarskog i optičkog sistrma koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom (toplotnom) talasnom području, Pancir gotovo potpuno otporan na ometanje.

IZVOR: NOVOSTI / Foto MO Srbije /  Vikipedija

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *