Kukuruzni hleb recepti

Kukuruzni hleb recepti

Kukuruzni hleb dobro je poznato da su naše bake običavale da često prave kukuruzni hleb, ali čini se da je u današnje vreme ovaj, izuzetno zdrav običaj pomalo zaboravljen.

Ukoliko želite da otkrijete neki od zanimljivih recepata za pripremu zdravog i ukusnog hleba, pročitajte nastavak teksta i pronađite onaj recept za ovaj hleb koji vam najviše odgovara.
Hleb od kukuruznog brašna i zdravlje

Hleb od kukuruznog brašna i zdravlje su u vrlo tesnoj vezi, uzevši u obzir da je ovo brašno jedno od najzdravijih.
Ali, prilikom pripreme hleba od kukuruznog brašna je vrlo važno da koristite domaće brašno, odnosno ono koje je dobijeno od celog zrna, jer jedino takvo brašno poseduje sve one sastojke koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje.

U kukuruznom brašnu se uz vitamine E i K, nalazi i vitamin B6, ali i mnogi minerali, poput : cinka, selena, bakra, kalijuma, magnezijuma i mangama, kao i vrlo vredne pantotenske i aminokiseline.

Smatra se da hleb od kukuruznog brašna ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje, a prvenstveno zahvaljujući sastavu kukuruznog brašna. Uz to što poboljšava rad organa za varenje, kukuruzno brašno, odnosno hleb pripremljen od njega ima i antioksidativno dejstvo.

Kako napraviti domaći kukuruzni hleb

Često mnoge domaćice postavljaju pitanje kako napraviti domaći  hleb. Odgovor na ovo pitanje je, zapravo izuzetno jednostavan, jer se pravi, domaći kukuruzni hleb priprema potpuno isto kao i običan domaći hleb od belog brašna, stim što u ovom slučaju možete praviti različite kombinacije brašna, odnosno pripremati ga kao posni, uz dodatak vode ili kao mrsni, uz dodatak mleka.

Kukuruzni hleb recept

Kukuruzni hleb se može pripremati na različite načine i u kombinaciji sa različitim vrstama brašna, te sa i bez kvasca. Takođe, postoje recepti za kukuruzni hleb koji podrazumevaju pripremu sa mlekom, ali i oni koji se pripremaju sa vodom.

Ako bi trebalo da se odlučimo za samo jedan recept za kukuruzni hleb onda bi to bio onaj koji je gotovo isti kao kada pripremate običan domaći hleb od belog brašna.

Za ovaj recept za kukuruzni hleb će vam biti potrebni sledeći sastojci : 500 grama kukuruznog brašna, 300 grama kukuruznog griza i 200 grama običnog, belog grašna, zatim oko 500 mililitara vode, 1 pakovanje svežeg kvasca, te 1 kašičica soli i oko 200 mililitara ulja.

Postupak pripreme je sledeći : razmutite kvasac u malo mlake vode, pa ga ostavite na toplom mestu da naraste. U međuvremenu izmešajte sve vrste brašna u koje ste dodali i so, pa kada kvasac naraste dodajte ga u brašno. Zatim dodajte ulje i mlaku vodu, ali malo po malo kako ne biste preterali.

Mesite testo sve dok ne počne da vam se odvaja od ruku. Kada završite sa mešenjem, premažite testo tankim slojem ulja, prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena minimum, odnosno dok ne nadođe. Poželjno je da testo još jednom premesite i ostavite ponovo da nadođe. Ovako pripremljeno testo prebacite u posudu za pečenje, koju ste blago podmazali ili obložili papirom za pečenje i pecite u dobro zagrejanoj rerni. Kada je kukuruzni hleb pečen, izvadite ga iz rerne i prekrijte vlažnom pamučnom krpom, pa ostavite kratko da odstoji. Nakon toga ga uvijte u suvu pamučnu krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

Kukuruzni hleb bez kvasca recept

Ukoliko želite da pripremite kukuruzni hleb bez kvasca, recept se malo razlikuje od uobičajenog. Možda će vam zvučati čudno, ali recept za kukuruzni hleb bez kvasca je istovetan receptu za domaću proju kakvu su pravile nekada žene na selima, a koja se odlično slagala uz kiseli kupus tokom zime.

Za ovaj recept vam je potrebno samo : 500 grama domaćeg kukuruznog, to jest projnog brašna, 1 kašičica soli, malo šećera, ulje i oko 250 mililitara vode.

Ne zaboravite da je potrebno da voda bude topla da bi proja uspela, a u pojedinim receptima se čak navodi da je treba pustiti da provri.

Priprema je vrlo jednostavna : pomešajte brašno, so, šećer i ulje, pa dodajte malo po malo vode dok se ne dobije kompaktna smesa. Zatim, ako ste dodavali izuzetno toplu vodu, ostavite testo da se ohladi, pa ga još malo mesite rukama.

Ovako pripremljeno testo prebacite u posudu za pečenje koju ste prethodno podmazali, pa ostavite da odstoji od 30 do 60 minuta i tek onda pecite, ali nikako na najjačoj vatri. Naime, najbolje je dobro zagrejati rernu, pa kada ubacite proju smanjite je na nešto manje od 200 stepeni i pecite dok ne porumeni. Takođe, preporuka je da se rerna samo isključi kada počne da se hvata korica, te da se ne vadi napolje, već da se ostavi da se potpuno ohladi, odnosno osuši u rerni.

Kukuruzni hleb bez belog (pšeničnog) brašna

Kukuruzni hleb bez belog ( pšeničnog) brašna je takođe vrlo ukusan. Naime, smatra se da je mnogo zdravije, recimo pripremati kukuruzni hleb od kombinacije kukuruznog griza i kukuruznog brašna ili, pak od kombinacije kukuruznog i heljdinog, odnsono integralnog brašna.

U svakom slučaju, da bi vaš kukuruzni hleb zaista bio ukusan morate voditi računa o razmeri brašna, jer jedino ako je veća količina kukuruznog brašna u hlebu, možemo govoriti o njegovom kvalitetu.

Kukuruzni hleb za pekač recept

Ako vas zanima kukuruzni hleb za pekač, recept se razlikuje u odnosu na onaj koji pripremate ručno. Naravno, recept se u ovom slučaju razlikuje i od veličine pekača, a obično u knjižici koju dobijate uz ovaj uređaj dobijate i različite vrste recepata, pa čak i u nekim slučajevima za kukuruzni hleb.

Za pekač čija je posuda koja se dobija uz njega veličine 420 mililitara količina sastojaka potrebnih za kukuruzni hleb je : 1 merica vode, 20 grama svežeg kvasca, 40 grama ulja ili putera, te 2 kafene kašičice soli i 1 šećera. Odnos brašna je u ovom slučaju 200 kukuruznog i 400 belog, pšeničnog.

Ne zaboravite da se kukuruzni hleb za pekač priprema na drugačiji način od onoga koji mesite ručno, te da treba pažljivo poštovati proceduru pripreme, a ona izgleda ovako : najpre dodajte brašno, pa sve ostale sastojke, a na kraju kvasac koji ste razmutili u malo vode i to vode koju ste uzeli od mere koja je navedena u receptu. Kukuruzni hleb za pekač se peče na istom programu kao i ražani hleb.

Kukuruzni hleb kalorije

Ono što često brine mnoge vezano za kukuruzni hleb su kalorije. A u 100 grama domaćeg kukuruznog hleba, koji se priprema od brašna koje je nastalo od celog zrna ima 280 kalorija, što je nešto malo više kalorija nego što ima jedan manji hamburger, odnosno skoro isto kao da pojedete 1 palačinku filovanu čokoladnim kremom.

Pročitajte: Sprečite bolest PLIVANJEM PROTIV VIRUSA

Hleb od heljdinog i kukuruznog brašna

Budući da je heljda izuzetno poželjna u ishrani zbog svog sastava, preporučuje se koristiti je i za pripremu različitih vrsta testa, ali i hleba. Međutim, budući da ona ima vrlo specifičan ukus, preporuka je koristiti je u kombinaciji sa drugim vrstama brašna.

Hleb od heljdinog i kukuruznog brašna se priprema vrlo slično kao i ostale vrste hleba, a savetuje se mesiti testo sa mlekom, a ne sa vodom. Takođe, preporučuje se i koristiti 500 grama heljdinog brašna i 300 grama kukuruznog, na 1 pakovanje kvasca i oko 100 mililitara mleka, ali vi možete izmeniti ovaj odnos u skladu sa sopstvenim ukusom.

IZVOR: DIJETAPLUS

Radio Cool Opovo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *