Zabrana kretanja za prvomajske PROGLAŠENO VANREDNO STANJE Ovo su dodatne MERE

Ovo su dodatne mere uvedene zbog korona virusa

Ovo su dodatne mere KOJE JE Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici koja je održana jutros u osam sati donela dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Zbog širenja korona virusa, stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno će biti zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je danas Vlada Srbije.

“Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske”, navodi se u saopštenju.

PRVI KORONA PACIJENT

“Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.”

Kako se navodi u saopštenju Vlade, “ovu situaciju je naše zdravstvo spremno očekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od korona virusa u Srbiji je četiri”.

“Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali I lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama”, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: SZO RAZBILA SVE MITOVE O KORONAVIRUSU

“Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama”, navodi se.

Podsećamo, jutros je u Srbiji potvrđeno još dva slučaja korona virusa u našoj zemlji, čime se ukupan broj zaraženih popeo na četiri. Dve državljanke Srbije koje su zaražene korona virusom imaju blaže simptome i trenutno se nalaze na Infektivnoj klinici.

One se bile u kontaktu sa trećom ženskom osobom koja je nekoliko dana ranije doputovala iz inostranstva. Nakon njenog odlaska iz Srbije, dve zaražene državljanke naše zemlje osetile su prve simptome bolesti.
Prva zaražena osoba je muškarac (43) iz Subotice koji se trenutno nalazi u bolnici u Novom Sadu.

IZVOR: (BLIC.RS)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *