U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta

U Republici Srbiji je do 20 časova 14.03. potvrđeno 46 slučajeva korona virusa

U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva COVID 19.Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 12 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 7 negativnih na novi korona virus.

Troje se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. Do 20 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar Aleksandar Vulin zatražio od predsednika Srbije da preduzme sve neophodne mera za zaštitu stanovništva!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obratio se predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i dostavio mu procenu rizika i pretnji nakon pojave zarazne bolesti Covid 19. Ministar Vulin se tim povodom obratio građanima Srbije.

„Poštovani građani Srbije, Na osnovu odredbe člana 88 stav 2 Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću i dostavilo mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

Nakon pojave zarazne bolesti Covid 19 koja je izazvana virusom SARS Cov 2 i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid 19 od strane Svetske zdravstvene organizacije, procena je da bi dalje širenje Covida 19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede.
Iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hotnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.

Predsednik Republike Srbije je večeras primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanje života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji. Građani Srbije, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu. Živela Srbije”, rekao je ministar Vulin.

U Srbiji je do danas zabeleženo 46 slučajeva korone.

IZVOR: Kurir.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *