ALOJA kao lek 

ALOJA kao lek…

Za šta se upotrebljava aloja?

ALOJA kao lek se najčešće primenjuje spolja kod opekotina i rana (aloja gel), a u unutrašnjoj upotrebi kod zatvora, za regulaciju probave. Sok od listova aloje se koristi kod upala creva, gorušice, čireva i sindroma iritabilnih creva. U visokim koncentracijama aloja deluje na povećanje broja odbrambenih ćelija i tako pomaže borbu protiv virusa, pa čak i tumora. Aloja sadrži proteine, kalcijum, magnezijum, cink, germanijum, vitamine A, B12, E, C. Koristi se kod problema sa varenjem, čireva i stomačnih smetnji.

Kako deluje aloja?

Aloja deluje laksativno, protivupalno, antibakterijski, antivirusno i kao energetski tonik. Sočni listovi su bogati gelom, a od ostatka biljke se dobija sok i suvi ekstrakt. Sam gel može da se koristi spolja za umirenje iritacija kože, kod opekotina, za vlaženje kože, elastičnost i zategnutost. Sadrži antrahinone koji deluju laksantno, ali je vrlo jak laksativ i u malim dozama može dovesti do naglog pražnjenja i grčeva.

Kako se uzima aloja?

Aloja gel se koristi 20-30ml dnevno, na prazan stomak. Po otvaranju sok se drži u frižideru. Aloja u kapsulama sadrži koncentrovani ekstrakt aloe vere.

PROČITAJTE JOŠ:  BOSILJAK ČUVA ZGLOBOVE
U kojim slučajevima se ne sme koristiti aloja?

Ne preporučuje se upotreba aloje kod: opstrukcije creva, Hronove bolesti, ulcerativnog kolitisa, hemoroida (ŠULJEVA) i oboljenja bubrega.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni aloje?

U velikim dozama aloja gel, ukoliko sadrži izvesne količine antrahinonskih derivata, može dovesti do proliva (DIJAREJE), grčeva i poremećaja u sadržaju kalijuma u organizmu. Komponente odgovorne za laksativno dejstvo (antrahinoni) se odstranjuju iz gela, ali ipak nekad mogu biti prisutni u malim dozama.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati aloju?

Teoretski kod duže istovremene upotrebe sa digoksinom (kardiotoničnim glikozidima), kortikosteroidima, diureticima, slatkim korenom, senom, krušinom i drugim laksansima može doći do nastanka hipokalemije.

IZVOR: Prirodni lek 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *