Beotura beogradska avantura

Beotura beogradska avantura

Beotura beogradska avantura kulturno umetničko nasleđe Beograda dostupno na sajtu i aplikaciji BEOTURA

Projekat BEOgradska avanTURA realizovala je organizacija Edukacija za 21. vek u saradnji sa XIV beogradskom gimnazijom uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U periodu od decembra 2019. do juna 2020. godine. beogradski srednjoškolci su istraživali  skrivene i javnosti manje poznate dragulje kulturno umetničkog nasleđa Beograda.

Oni su fotografisali objekte i ambijentalne celine Beograda po određenim tematskim celinama: srednjevekovni Beograd, osmanski Beograd, jevrejski Beograd, kraljevski Beograd (Beograd u vreme Obrenovića i Karađarđevića) i socijalistički Beograd. Uz podršku profesorki Lidije Županić Šuica i Maje Keskinov celokupan materijal postavljen je na izuzetno modernom dizajnirom sajtu:

Izuzetne fotografije koje su učenici snimili, pouzdane informacije, i savremenim rečnikom napisani tekstovi o nepoznatim i javnosti teško dostupnim objektima beogradskog nasleđa iz različitih perioda predstavljaće pravi drgulj za sve one koji vole Beograd, zainteresovani su za njegovu istoriju ili tek treba da je upoznaju, a nemaju priliku da sve ove objekte lično posete i vide.

Učenici su i autori aplikacije koja će biti koristan vodič u istraživanju različitih slojeva Beograda i pravi alat za upozanavanje sa bogatom i skrivenom blagu koje Beograd baštini. Posebnu vrednost predstavlja činjenica da je učenicima bio omogućeno obilazak Narodnog doma i Palate Srbije gde su mogli da neposredno zabeleže neprocenjive umetničke kolekcije iz međuratnog i posleratnog perioda.

Mi smo BEOTURA Beogradska avantura! Obilazimo, istražujemo i fotografišemo dragulje našeg grada!

Mi smo BEOTURABeogradska avantura!Obilazimo, istražujemo i fotografišemo dragulje našeg grada!

Posted by Beogradska Avantura on Четвртак, 11. јун 2020.

Istorija Beograda sagledana je iz različitih perioda i kulturne zaostavštine različitih naroda, pa su tako zastupljeni objekti srpskog srednjovekovnog Beograda, osmanskog Beograda, a velika pažnja posvećena je i istoriji Jevreja u Beogradu i njihovom kulturno umetničkom doprinosu.

PROČITAJTE JOŠ: Nova knjiga serijala Igre gladi!

Na sajtu se mogu naći relevantni i potpuno pouzdani podaci o 28 objekata i ambijentalnih celina Beograda. Ponosni smo i na činjenicu da smo započeli arhiviranje ličnih priča  zaboravljenih ili zanemarnih Beograđana koji su ostavili važan doprinos umetničkoj i kulturnoj istoriji grada.

Veliki entuzijazam i energija mladih ljudi dodatno impresioniraju kada se pogleda izgled sajta koji su sami dizajnirali, osmislili i postavili. 

Ambicije ovih srednjoškolaca nije zaustavila ni pandemija, koja je delimično onemogućila zajedničke obilaske, ali nije prekinula rad, motivaciju i velike planove. Svi se slažu da su u realizaciji projekta postojali veći i manji izazovi, ali rezultat koji smo postigli nas inspiriše da i dalje nastavimo istraživanje i predstavljanje Beograda građanima Srbije, regiona i sveta i pokažemo bogato nasleđe jednog od najvažnijih i istorijom najbogatijih gradova Evrope.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *