Pčelinji

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak se može pomešati sa polenom i medom, što su sve proizvodi pčele i slični su po strukturi. Međutim, pčelinji vosak je jedinstvena materija i ima nekoliko prednosti za zdravlje. Pčelinji vosak nema nikakvu korist kada se konzumira neposredno pošto je inertan, ali može imati i druge aplikacije koje su korisne za vaše telo.

Kako se proizvodi pčelinji vosak?

Vosak se proizvodi iz žlezda u stomaku pčela, dakle njega proizvode vredne pčele. Vosak se dobija od mladih pčela, a zatim se odstranjuje iz njihovih tela, sažvakan i pomešan sa pčelinjom pljuvačkom kao i drugim enzimima. Nakon što pčela sažvaće i obrađuje vosak, ona ga kači na saće, gde se čuva polen i gde pčele žive. Vosak takođe pomaže bezbedno skladištenje meda proizvedenog od strane pčela, a takođe može pomoći u zaštiti košnice od infekcija i drugih neželjenih zagađivača.

Koje su zdravstvene prednosti pčelinjeg voska?

Vosak ima ne-alergena svojstva koja mogu da se koriste za zaštitu kože od raznih alergija iz vazduha. On takođe može pomoći da se uspori širenje lekova u telu.

Vosak je dobar električni izolator. Takođe obezbeđuje blaža anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu imati koristi za organizam.

Lokalna primena pčelinjeg voska

Pčelinji vosak sadrži prirodne ovlaživače, koji ga čine korisnim za hidrataciju kože i može da se koristi kao balzam za usne. U nekim slučajevima, pčelinji vosak može da se primeni na manjim opekotinama ili drugim oštećenjima kože, kako bi pomogao da se koža izleči.

Vosak može da se pomeša sa drugim proizvodima, kao što su med i maslinovo ulje, za proizvodnju losiona i melema koji mogu da posluže kao prirodni tretman protiv ekcema i psorijaze.

Kao i drugi proizvodi košnice, uključujući med i matični mleč, pčelinji vosak nudi antiinflamatorne, antibakterijske i antivirusne koristi, što ga čini potencijalno korisnim za lečenje manjih iritacija kože.

PROČITAJTE JOŠ:  BOSILJAK ČUVA ZGLOBOVE

Suva, gruba koža može imati koristi od krema, losiona ili sapuna koji sadrže pčelinji vosak. Kada se doda proizvodima za negu kože, vosak deluje kao omekšivač i humektans, čuvajući vlažnost koži. Pčelinji vosak sadrži vitamin A, koji može da bude koristan u omekšavanju i rehidrataciji suve kože i u rekonstrukciji ćelija kože.

Pčelinji vosak može imati blaga antibakterijska svojstva, navodi se u istraživanju sprovedenom 2005. godine u Dubaiju, u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Istraživači su kombinovali med, maslinovo ulje i pčelinji vosak, a zatim su primenili ovu smešu na laboratorijskim pločama na kojima su rasle bakterije, Staphilococcus aureus i gljivice, Candida albicans. Smeša meda i pčelinjeg voska inhibira rast bakterija i gljivica, čineći pčelinji vosak, zajedno sa medom, potencijalno blagotvornim u lečenju osipa i drugih bakterijskih infekcija kože.

 

Upotreba voska u ishrani ljudi

Iako pčelinji vosak sam po sebi nema direktan uticaj na ljudsko telo kada se jede, on se koristi u prehrambenoj industriji u korist vašeg tela. Pčelinji vosak se koristi u preradi, pakovanju i čuvanju nekih namirnica. To može da vas zaštiti od efekata kiseline u hrani, uključujući med, što pomaže u održavanju hrane zdravom i bezbednom za upotrebu. Dakle, upotreba pčelinjeg voska u ishrani ljudi nema direktan, već može se reći, indirektan blagotvoran uticaj.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *