Jod – snažno oružje protiv Evo kako da popravite

Jod – snažno oružje protiv virusa

Jod – snažno oružje protiv virusa. Počinje sezona slava i praznika, svi volimo da se opustimo u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. Na žalost, druženje će ove godine izostati. Grip i respiratorne infekcije su tu a broj obolelih od Covid-19 svaki dan raste . Sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

COVID-19 i grip jesu različite zarazne bolesti ali mogu imati slične simptome (groznica, kašalj, otežano disanje).

Grip možemo sprečiti vakcinom ali ono što je neophodno jeste voditi računa o svom imunitetu, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere .

Povećati unos joda je ključno u ovom momentu, kaže Dr Geri Voren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC. Zaštititi sebe mora nam biti osnovna aktivnost u ovom momentu – dnevni unos joda moramo podići na 30mcg / kg – sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Na ovaj način omogućavamo našem organizmu da vrši tri osnovne funkcije u borbi protiv kovida i drugih virusa: deaktivaciju koronavirusa u nosu, deaktiviranje koronavirusa još na koži i ono što je možda i najvažnije, jod omogućuje apoptozu ćelija zaraženih covidom.

PROČITAJTE JOŠ: KELJ

Kako bi ojačali naš imuni sistem potrebno je uneti od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine). Pošto organizam ne proizvodi jod, moramo ga  svakodnevno unositi. Načina za to ima i više nego dovoljno. Najbolji su morski plodovi i alge ali i razno povrće. Unosom joda kroz hranu i vodu, smanjuje se mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnost.

Foto: Shutterstock

AUTOR: Goran Jovanović

www.coolradio.co.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *