Verovanje za Bogojavljensku noć

Verovanje za Bogojavljensku noć: Tačno u 12 uzmite ogledalo i pogledajte u nebo

Verovanje za Bogojavljensku noć prema predanju, u Bogojavljenskoj noći se otvaraju nebesa i veruje se da se svaka želja može ispuniti, ukoliko tačno u ponoć pogledate u nebo.

Veruje se da se, u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje. Bogojavljenje se obeležava 19.januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu.

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča. Pri Isusovom krštenju, Bog se javio tri puta. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima “Hristos se javi” a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica. Veruje se da ova voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući, pored ikone. Njome se može i poprskati svaki kutak kuće, ali samo na ovaj dan.

Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Takođe, veruje se da, ako duva severni vetar, biće zdrava godina, a ukoliko duva “južnjak”, godina će biti puna boleština. Rodna godina će biti ako bude oblačno ili pada sneg tog dana, a vedro vreme, predskazuje lepo i sušno leto.

U našoj narodnoj tradiciji postoji nekoliko odlika koje su karakteristične za bogojavljenjski dan. Tako u određenim delovima naše zemlje veruje se da na dan Hristovog krštenja treba da se operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, tj. nečisti dani koji traju od Božića. 

Običaj koji izumire, a nekada je imao posebno mesto u mnogim krajevima Srbije i šire, jeste koleda. Zapravo, koledare čini grupa maskiranih mladića i mlađih oženjenih ljudi koji obilaze svaku kuću u selu i pevaju koledarske pesme, sa željom da donesu zdravlje i napredak kuće. Pošto ih domaćn daruje nekim poklonom, oni se opraštaju od njega, poželevši mu
zdravlje i sreću.

Foto: spc.rs

Od pre desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Kao i kod drugih praznika, i za Bogojavljenje postoje razni običaji.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati.

U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne.

Umesto da mlada devojka ugleda lik onoga za koga će se udati, mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

PROČITAJTE JOŠ: Bogojavljenje: Uz vodicu izgovorite molitvu

RADIO COOL 

Izvor: Telegraf.rs/K.M.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *