Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini. Preminuo je na Vojno Medicinskoj Aakademiji od posledica borbe sa koronavirusom.
Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu (Srbija, Jugoslavija), od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme.

Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Prve singlove je snimio 11.06.1965. (“Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela”).

Postaje poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka“. Iste godine snima 4 singla u duetu sa Silvanom Armenulić (“Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

 

FOTO: Facebook

PROČITAJTE JOŠ: JOD MOĆAN MINERAL PROTIV UPALE PLUĆA?

Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku.
Nakon 2 godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Najpoznatiji je po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“ i drugima.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugima. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković, bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine,
na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

FOTO: Facebook

IZVOR: WIKIPEDIJA

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  1. Retkost mi je da emotivno reaguem na ovakve vesti ali posteno se rasplakah kao dete. Veliki covek, veliki pevac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *