Stiže bespovratna podrška za mala poljoprivredna

Stiže bespovratna podrška za mala poljoprivredna gazdinstva ali i preduzeća

Stiže bespovratna podrška za mala poljoprivredna gazdinstva ali i preduzeća.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija. Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume. Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo da dobije bespovratno je 25.000 evra dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine.
Ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće. Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju što će procenjivati u resornom Ministarstvu ali i u bankama koje će odobravati kredite.

PROČITAJTE JOŠ: Ljubavna priča o životu Eduara Manea Devojka sa ljubičicama 

Prvi poziv je upravo objavljen dok će naredna dva biti u julu i oktobru. Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10 odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije dok će 40 % finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta a svega 10% sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće.

Ono što je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje već će novac trošiti po unapred odobrenom projektu.
Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj ali prema uslovima koji se predstavljaju pred njih. Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini.

Stiže bespovratna podrška za mala poljoprivredna

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra. U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće 3 godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara.

Dokumenta:

Link za javni poziv možete pogledati ovde

SPISAK POSLOVNIH BANAKA KOJE SU ISKAZALE INTERESOVANJE ZA SARADNJU NA SPROVOĐENJU PROJEKTA KONKURENTNA POLJOPRIVREDA SRBIJE pogledati – ovde

Spisak konsultantskih kuća pogledati – ovde

IZVOR: MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *