Matija Bećković: još jedno

Matija Bećković: još jedno slavno pero domaće književnosti u Mascomovom autorskom katalogu

Matija Bećković:još jedno slavno pero domaće književnosti, jedan je od naših najčitanijih i najcitiranijih pisaca. Njegova dela prevođena su na više svetskih jezika. Potpisivanjem ugovora sa ovim istaknutim intelektualcem i misliocem, Mascom je u svoj autorski katalog uvrstio još jedno veliko spisateljsko ime.

Književnik, pesnik i akademik, koji već godinama živi i stvara u Beogradu, rođen je 29. novembra 1936. godine u Senti, a početkom Drugog svetskog rata se sa ocem i majkom seli u Velje Duboko, mestašce pored Kolašina iz kojeg Bećkovići vode poreklo.

PROČITAJTE JOŠ: Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali

U Valjevu je upoznao svoju veliku inspiraciju i životnu saputnicu, Veru Pavladoljsku. Prvu pesmu objavio je 1957. godine, a 1962. i svoju prvu knjigu. Član je Udruženje književnika Srbije, kao i Srpske akademije nauka i umetnosti. Uživa status etabliranog pisca. Matijini stihovi objavljivani su u Književnim novinama, Politici, NIN-u…

Matija Bećković: još jedno
photo by Ljudmila Bećković

Radio je i kao novinar, ali i kao saradnik na Televiziji Beograd. Najznačajnija dela su mu: „Metak lutalica“, „Tako je govorio Matija“, „Ćeraćemo se još“, „O međuvremenu“, „Če – tragedija koja traje“ i „Reče mi jedan čoek“… Napisao je i dve televizijske drame i dve jednočinke za decu.

PROČITAJTE JOŠ: Domaćinstvu sa najviše lasta tona kukuruza

Od sada će Mascom Publishing – čiji autorski katalog već obuhvata imena kao što su Duško Radović, Dragan Lukić, Dušica Lukić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Danojlić, Moša Odalović, Pero Zubac, Vladimir Andrić, Predrag Peđa Trajković, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, Tode Nikoletić, Mira Alečković – sa velikim zadovoljstvom administrirati i štiti prava na dela i ovog velikana naše pisane reči.

photo by Ljudmila Bećković

IZVOR: Mascom

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *