Promena tehnologije odnošenja otpada

Promena tehnologije odnošenja otpada u Borči

Promena tehnologije odnošenja otpada u Borči JKP „Gradska čistoća” u delu naselja Borča od sutra kreće sa promenom tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada u ovom beogradskom naselju.

Oko 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 metar kubni u narednih nekoliko dana biće zamenjeni sa 170 novih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

Prednost džambo kontejnera je što oni zauzimaju manji deo javne površine, a primaju veće količine smeća. Takođe, poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati smeće van kontejnera. On se otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava upotrebu kontejnera.

PROČITAJTE JOŠ: Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali

Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera učesnici u saobraćaju dovode se u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem.

Promena tehnologije odnošenja otpada

Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća”, rekao je da je ova akcija jedan od načina buđenja svesti kod sugrađana o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.

– Stalnim podsećanjem na značaj pravilnog odlaganja otpada zajedno doprinosimo životu u čistijem i zdravijem okruženju. Beograd je veliki grad koji se konstantno širi i raste, a tehnologije u komunalnom sistemu moraju pratiti njegov razvoj i potrebe.

Pročitajte još:  Domaćinstvu sa najviše lasta tona kukuruza

Polako usvajamo nove navike i tehnologije, jer se moramo ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu – kazao je Popadić i najavio iste akcije u narednom periodu za delove opština Voždovac, Novi Beograd i Zemun.

IZVOR: BEOGRAD.RS

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *