Orasi protiv raka debelog creva?

Orasi protiv raka debelog creva?

Orasi protiv raka debelog creva?
Da su orasi zdrava namirnica za srce, mozak i ceo organizam, poznato je odavno; novo istraživanje je utvrdilo da orasi pomažu da se optimizuje crevna flora i suzbije rast malignih ćelija debelog creva.

Eksperiment su obavili na miševima zajedno istraživači Zdravstvenog centra Univerziteta Konektikat i Džekson laboratorije za genomičku medicinu.

Istraživači su pratili dve grupe miševa: jedna je bila hranjena standardnom hranom za laboratorijske miševe, a druga ishranom koja imitira tipičnu američku ishranu (koja je izuzetno nezdrava). Obe grupe su podeljene na po dve podgrupe, od kojih je jedna dodatno dobijala orahe uz uobičajenu hranu.

PROČITAJTE JOŠ: Palenta sa sirom

Utvrđeno je da je grupa miševa na američkoj ishrani, koja je dobijala orahe, imala manje slučajeva raka debelog creva. Primećeno je da je to smanjenje bilo posebno izraženo kod mužjaka miševa, koji su imali 2,3 puta manje tumora nego ženski.

Ekvivalent količini oraha koje su miševi dobijali tokom eksperimenta za ljude bi bio 30 grama, ili 14 polutki oraha dnevno. Rezultati ovog istraživanja su ohrabrujući u pogledu preventivnog delovanja oraha protiv rasta tumora.

Istraživači pretpostavljaju da orasi deluju kao probiotici koji pomažu da se optimizuje crevna mikroflora, što zauzvrat pomaže održavanju zdravlja debelog creva, dok istovremeno suzbija rast malignih ćelija i formiranje tumora.

Izvor:  zdravahrana.com www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/uoc-wmi060216.php

Cool Radio Opovo 107,70mhz FM

Marketing telefon: 062/89-16-111, 063/22-49-66, 

RADIO COOL 107,70mhz Fm

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *