Eterična ulja

Eterična ulja

Primena eteričnih ulja
Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su hidrofobne tečnosti (nerastvorljive u vodi) koje se dobijaju iz različitih delova biljke, a najčešće nastaju procesom destilacije. Eterična ulja imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.

Osnovnu primenu eteričnih ulja vidimo danas u aromaterapiji. Međutim, kako svakoga dana imamo sve više naučnih istraživanja na eteričnim uljima, sve je češća njihova oralna terapijska primena. Eterična ulja su skup lako isparivih, biološki aktivnih hemijskih spojeva.

Dobijaju se iz biljnih sirovina, a koriste se različiti delovi biljaka: korenje, kora, lišće, cvetovi, plodovi, semenje, a često i cela biljka. Iz biljnog materijala se eterična ulja mogu izolovati raznim metodama, ali stručnjaci smatraju da se samo metodama hladnog ceđenja i destilacije mogu dobiti eterična ulja čiji kvalitet i čistoća odgovaraju terapijskoj nameni.

Budući da terapijska svojstva eteričnih ulja zavise od njihovog hemijskog sastava, posledica toga je vrlo širok spektar delovanja. Danas su za mnoga ulja naučno potvrđene tradicionalna saznanja o mogućnostima njihove terapijske primene. Sva ulja su u manjoj ili većoj meri antiseptična, a u zavisnosti od sastava, mogu imati i sledeća svojstva: analgetičko, antibakterijsko, fungicidno, viricidno, spazmolitično, diuretično, karminativno, mukolitično, ekspektorirajuće, sedativno, koleretično, tonizirajuće…

Kako deluju eterična ulja?

Eterična ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na 2 načina. Prvi je preko čula mirisa a drugi preko krvotoka.

Čulo mirisa je evolucijski najstarije čulo. Ljudsko čulo mirisa je 10000 puta osetljivije od čula ukusa. Nervne ćelije (receptori) prisutne u nosnoj šupljini, šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres.

On takođe upravlja svim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima, ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa.

Drugi način delovanja je preko krvotoka. Putem krvi molekuli eteričnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.

Kako se upotrebljavaju eterična ulja?

Kako eterična ulja nisu lekovi kod kojih je precizno definisano doziranje i način upotrebe, potrebno je oprezno koristiti ih. Saveti vezani za primenu eteričnih ulja potiču od primene u tradicionalnoj medicine, iskustava drugih ljudi, zvanične literature.

Postoje 2 glavne škole aromaterapije – anglosaksonska i francuska. Anglosaksonski pravac ograničava upotrebu na dermalnu i inhalatornu. Prema anglosaksonskoj školi, eterična ulja uglavnom se koriste za masažu, opuštanje i podizanje raspoloženja. Francuska škola aromaterapije karakteristična je zbog većih doza eteričnih ulja, kao i po oralnoj, rektalnoj i vaginalnoj primeni, pored dermalne i inkalatorne. Eterična ulja se koriste smislenije, konkretnije a svako ulje ima veoma jasan popis indikacija i bolesti u kojima se koriste.

Korisnici Probotanic ulja za nameravanu upotrebu primenjuju inhalatorni, dermalni i oralni način.

Eterična ulja

Inhalatorna primena– vrlo poznat i popularan način korišćena eteričnih ulja. Svoje dejstvo, ulja ostvaruju u nosnoj sluznici i plućima, al ii u čitavom organizmu. Preko čula mirisa deluju i na psihu. Najčešće se primenjuju kod respiratornih infekcija. Koriste se za inhalaciju u aroma lampicama i difuzerima, inhalaciji vodenom parom, za suvu inhalaciju…

Dermalna primena– ulja se u razređenom obliku nanose na kožu, a svoje dejstvo ne ostvaruju samo na površini (na koži) već i u dubljim tkivima (zglobovi, tetive, mišići, krvni sudovi), odnosno celom organizmu. Na ovaj način, eterična ulja se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova i mišića, probavnog sistema, disajnih puteva…

Kako bi se izbegla iritacija kože, eterična ulja se moraju razblažiti u sa biljnim uljima. Za razblaživanje se koriste ulja koja relativno lako prodiru u kožu, poput ulja lešnika, bademovog, maslinovog ulja, ulja košpica kajsije…

Koncentracije eteričnih ulja u tim mešavinama variraju od 1-50 %. Za tretman čitavog tela, koncentracija bi trebalo da bude do 5 % eteričnih ulja. Za lokalno nanošenje na malu površinu, koncentracija ide i do 50 %, ali je potrebno dobro poznavanje eteričnog ulja koje se primenjuje. Obično se koristi 10-20 %, u zavisnosti od tipa tegobe. Za svakodnevnu negu kože lica koncentracija koja se najčešće koristi je 2, 5 % eteričnog ulja, retko ide i do 5 %. Za primenu dermalnim putem, eterično ulje se može dodati i u kreme, gelove, losione, ulja…

Oralna primena – uneta oralnim putem, eterična ulja mogu delovati na bilo koji ciljni organ i koristiti kod mnogih bolesti i tegoba, od probavnog i nervnog, do urogenitalnog i hormonskog sistema. Sva ulja koja su iritativna za sluznicu ili ulja neugodnog ukusa, moraju se dobro razblažiti sa nekim drugim osnovnim, jestivim uljem (najčešće sa maslinovim) ili dodavanjem u hranu. Oralni način upotrebe zahteva oprez – ne preporučuje se više od 3 kapi eteričnog ulja odjednom, obavezno nakon ili između obroka.

Probotanic ulja, u odnosu na nameravanu upotrebu, ispitana su u akreditovanim laboratorijama i odobrena kao ispravna u skladu sa Zakonom o bezbedosti hrane, sredstvima opšte upotrebe i odgovarajućim pravilnicima u zavisnosti od vrste proizvoda i načina primene.

Svrha ove stranice je isključivo informativna. Navedene informacije nisu zamena za savete lekara ili lečenje postojeće bolesti. U slučaju prisutnih zdravstvenih tegoba, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Izvor: (baltikjunior.com)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *