Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru 

Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u
Rio de Žaneiru

Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru 12. april (SSS) – Zorana Arunović je zablistala danas na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Naša proslavljena olimpijka je drugog dana SK u Riju osvojila zlatnu medalju vazdušnim pištoljem.

Uz Zoranu, danas su se takmičili i miks parovi puškom. Andrea Arsović i Lazar Kovačević su se plasirali na  osmo, a tim Teodora Vukojević / Milenko Sebić na 15. mesto.

Arunovićeva je u kvalifikacijama zauzela sedmo mesto sa 574 kruga i komotnom prednošću od pet krugova više od devetoplasirane Portugalke Marako.

U finalu je silovito startovala. Od početka je bila na čelnoj poziciji. Već posle deset (od ukupno 25) hitaca imala je 1,3 kruga prednosti ispred drugoplasirane Kamil Jedrzejevski (Francuska). U narednih pet serija Francuskinja je bila preciznija i smanjila zaostatak na dva deseta dela kruga, a trećeplasirana Ana Korakaki (Grčka) je bila više od dva kruga iza Zorane Arunoviće i Kamil Jedrzejevski. Posle 20. hitaca, kada u igri ostaju još samo četiri najbolje takmičarke, Zorana je i dalje bila na čelu, Korakakijeva se popela na drugo mesto, Francuskinja je pala na treće, a Hanijeh Rostamijan (Iran) je bila na četvrtoj poziciji. Poslednjih pet dijabola nije donelo promene u plasmanu. Kamil Jedrzejevski je osvojila bronzu, a u meč za zlato ušle su evropska vicešampionka Zorana Arunović i svetska prvakinja Ana Korakaki.

Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru
Foto: Streljački Savez Srbije

U meču za zlato posle svakog hica takmičarka sa boljim rezultatom dobija dva poena. Pobeđuje finalistkinja koja prva skupi 16 poena.  Do 6:6 rivalke su vodile izjednačenu borbu. Međutim, tada je Zorana Arunović preuzela kontrolu, u pet uzastopnih hitaca za redom bila preciznija od Grkinje za trijumf 16:6.

Time je nastavila sjajan niz u 2022, koji je počela zlatom u miksu sa Damirom Mikecom na Svetskom kupu u Kairu, a nastavila sa tri medalje na Evropskom prvenstvu (ekipno zlato, pojedinačno srebro i bronza u miksu). U Rio de Žaneiru je dodala peto odličje na blistavu nisku.

Ceremoniju proglašenja takmičenja pištoljem je obeležila i greška organizatora, koji su umesto srpske spremili rusku zastavu za najviši jarbol.

Andrea Arsović i Lazar Kovačević su u kvalifikacijama takmičenja miks parova puškom pogodili  625,7 krugova i zauzeli osmo mesto. Malo im je nedostajalo da nastave borbu za medalje. U takmičenjima Svetske streljačke federacije, će se za razliku od Olimpijskih igara, deliti po dve bronzane medalje, za koje će se boriti parovi plasirani od treće do šeste pozicije (treći protiv šestog i četvrti protiv petog). Arsovićevu i Kovačevića je od  šestoplasiranog tima Irana delilo svega šest desetih delova kruga.

PROČITAJTE JOŠ: Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Vazdušni pištolj, žene, plasman: 1. Zorana Arunović (Srbija), 2. Ana Korakaki (Grčka), 3. Kamil Jedrzejevski (Francuska)

Finale-meč za zlato: Arunović – Korakaki 16:6. Prva faza: 1. Arunović 252,2, 2. Korakaki 250,0, 3. Jedrzejevski 248,1, 2. Rostamijan (Iran) 247,0… Kvalifikacije: 1. Korakaki  585… 7. Arunović  574…

Vazdušna puška, miks kvalifikacije: 1. Češka 2 630,3, 2. Norveška 1 629,1, 3.  Mađarska 1 627,6… 8. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 625,7… 15. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milenko Sebić) 622,0…

Foto: Streljački Savez Srbije

IZVOR:  Streljački Savez Srbije

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *