Tresnje protiv reume

Tresnje protiv reume, celulita i bora

 

 

Tresnje protiv reume… Ponovo je sezona trešanja. Za beckog profesora Hademara Bankhofera one su “prirodni lek sa drveta” – jer pomažu protiv reume.

Tresnje protiv reume… Spisak materija koje sadrže trešnje je dugacak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvoždje za krv. Medutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. “Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije”, kaže Bankhofer.

Nemacki lekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog veka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokracne kiseline i lece upale.

Antocijanidini imaju i kozmeticko dejstvo. Oni jacaju vezivno tkivo i sprecavaju nastanak bora tako sto uništavaju štetne enzime koje kožu cine starom i naboranom. Tresnja je prirodni lek protiv celulita jer moze da spreci njegov nastanak.

Pomocu zaštitnih kiselina i vocnog šecera podsticu rad stomaka, creva i gušterace i time podsticu varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija. “Trešnje izbacuju vodu i zato rasterecuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege”. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprecavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da sprece nastanak karijesa i problema sa desnima.

Caj od tresnje:

Naucnici s instituta u Micigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olakšaju artriticke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umesto aspirina:

Dvadeset trešanja ima 10 puta jace dejstvo od aspirina.
A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjace antikancerogene materije.
Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takode smanjuju bolove u zglobovima koji se cesto jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Ipak trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre rucka jer mogu da uspore izlucivanje sokova za varenje, što narocito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pica.

Kalorijska vrednost:

Trešnje po šoljici serviranja nose oko 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici nalazi se i 1 gram belancevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko grama masti.
Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C.
Zbog poređenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g.

Ipak, trešnje imaju znatno više pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožda, magnezijuma i cinka.

Trešnja u medicini:

Uvarak od trešnjinih peteljki odavna se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja.
U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno delovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u vecim kolicinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprecava oštecenje DNK celije i time umanjuje mogucnosti obolevanja od raka.

Tresnja kao prirodni lek:

Protiv bolesti bubrega i mokracnih organa: preporucuje se caj od peteljki tresanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
Za uklanjanje fizicke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.
Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu cašu.
Protiv srcanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

RADIO COOL www.coolradio.co.rs

Izvor: priroda-leci-sve.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *