Prirodni

Prirodni lekovi protiv depresije

Prirodni lekovi protiv depresije svako od nas se u zavisnosti od raznih okolnosti ponekad oseca depresivno.
Povremeni osecaj tuge je najnormalnije ljudsko osecanje isto toliko koliko i osecaj srece. Medjutim, ukoliko ste tokom duzeg vremenskog perioda izrazito neraspolozeni bez prepoznatljivog razloga postoji mogucnost da je u pitanju depresija a ne samo prolazno neraspolozenje.

Najcesci simptomi depresije su uporan osecaj neraspolozenja, mrzovolje i tuge, nemogucnost iskazivanja zadovoljstva i uzivanja, poremecaj sna (obicno veca potreba za spavanjem), slabija koncentracija, razdrazljivost, promene u apetitu, tromost, umor i opsti osecaj beznadja.

 

Prirodni

Ovakvo stanje nije ni malo prijatno a ni zdravo. Dugotrajna nelecena depresija moze prouzrokovati jos teze psihicke poremecaje, zato je treba shvatiti ozbiljno i na vrema leciti.

Dakle, nije sramota biti depresivan i treba znati da je ova bolest uglavnom izleciva.

Pa, da vidimo koji su to najefikasniji prirodni lekovi protiv depresije, znaci ono sto vam moze podici raspolozenje.

1. Kantarion ili gospina trava je verovatno najpoznatija biljka za lecenje depresije u zemljama zapadnog sveta. Postoje naucni dokazi da upotreba kantarionovog ulja ili caja od kantariona moze bitno ublaziti simptome depresije nakon cetiri do sest nedelja. Samo treba znati da se kantarion ne sme uzimati u kombinaciji s farmaceutskim sredstvima za smirenje a pogotovo u kombinaciji sa antidepresivima, jer bi u tom slucaju ova biljka uticala na brzu metabolizaciju sintetickih lekova cime bi se povecao njihov uticaj na organizam.

2. Maticnjak je pored kantariona najpopularniji prirodni lek za lecenje depresije na nasim prostorima. Osim toga ova biljka odlicno se pokazala i u lecenju mnogih drugih psihickih problema kao sto su strahovi, nervna napetost i slicno, koji ponekad mogu cak biti i uzrok nastanka depresije.

3. Veoma cesto uzrok nastanka depresije jeste poremecaj neurotransmitera u mozgu jer to moze dovesti do problema sa snom, apetitom i raspolozenjem. Ginkgo biloba uopsteno ima povoljan uticaj na rad mozga tako da pored ostalog podstice proizvodnju neurotransmitera koji ucestvuju u prenosu elektricnih signala između nervnih celija. Ova biljka se u lecenju depresije izrazito dobro pokazala kod starijih depresivnih osoba koje uporedo imaju i neku vrstu demencije.

4. U prici vezanoj za neurotransmitere bitnu ulogu igra serotonin, poznat i kao hormon srece. Naime, hemijski proces izmedju hormona i nervnih celija daje nam sposobnost da osetimo zadovoljstvo i srecu. Nedostatak serotonina u organizmu definitivno dovodi do loseg raspolozenja i depresije. Ovaj hormon nastaje u telu kao reakcija na hranu koju jedemo. Zato osobe koje pate od depresije treba da unose hranu koja podstice lucenje serotonina sto ce lancano izazvati bolje raspolozenje. Namirnice koje uticu na povecanje nivoa serotonina su crna cokolada, avokado, piletina, jogurt, sir i sve namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Dakle, tu su i orasi, riblje ulje, seme lana. Verovali ili ne, ovo je zaista “hrana za srecu” kojom mozete leciti depresiju.

5. Vitamin D – Ukoliko patite od depresije koja se po pravilu pojavljuje samo u zimskom periodu, verovatno da se radi o nedostatku vitamina D. Ovaj vitamin proizvodi se u telu pod uticajem suncevih zraka a on zatim, takodje utice na podizanje nivoa serotonina u mozgu. Osim toga, vitamin D ucestvuje i u procesu proizvodnje neurotransmitera dopamina jos jedne vazne supstance odgovorne za raspolozenje. U zimskom periodu kada ima veoma malo suncanih dana moze lako doci do nedostatka vitamina D u organizmu, pa dok cekate prolece pokusajte da ovaj vitamin nadoknadite kroz ishranu. U razvijenim zemljama sveta najpoznatiji prirodni lek za to jeste ulje jetre bakalara. Zatim, mogu posluziti i sardine, skusa i losos. Ipak, ne ocekujte cudo dok vas sunce ne ogreje i na vasem licu izmami sjajan osmeh.

6. Fizicka aktivnost – Mozda ce zvucati kao fraza ali “u zdravom telu zdrav duh” je vise nego istinita izreka. Redovna fizicka aktivnost, hodanje i vezbanje podsticu mnoge bitne procese u telu koji cine da se ne samo fizicki vec i mentalno osecamo zdravo. Zatim, ne dozvolite da vas preplavi dosada. Od dosade samo jedan korak vodi do depresije a od depresije uz fizicku aktivnost i manuelne poslove samo smo nekoliko koraka do zdravog raspolozenja.

7. Prirodni ambijent – Depresija je sve rasprostranjenija bolest savremenog drustva od koje daleko cesce oboljevaju osobe koje vecinu svog zivota provode u gradskoj vrevi okruzene betonom i tehnickim uredjajima, od onih koji zive na selu, rade u basti, imaju kontakt sa zivotinjama i slicno.

zaljubljeni par

Boravak u prirodi, pored vode, zelenila, cvrkut ptica, plavetnilo neba, miris zive vegetacije, definitivno nikoga nece ostaviti ravnodusnim. Cak i kratak boravak u prirodi izuzetno prija mentalnom zdravlju. Zato, okrenite svoje lice prirodi kad god za to imate slobodan momenat i iznenadicete se efektom. U prirodnom ambijentu depresija lako postaje proslost.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *