Lagana hrana za letnje dane

Lagana hrana za letnje dane

Lagana hrana za letnje dane

Kada dođu vrućine, mnogi od nas nemaju apetit i radije bi samo pijuckali vodu, limunade, sokove i jeli voće. Nije loše imati ideju šta lagano pojesti u vrelim letnjim danima, zato ispod imam za vas nekoliko lepih jela koje će vas zasititi i podići vam energiju

Šakšuka
Od 101 do 150 dinara, Vegetarijanska jela
Kao što je slučaj za skoro svako starinsko jelo, vodi se večna rasprava odakle je poreklom šakšuka. Jedni istoričari tvrde da je poteklo iz Jemena, drugi da je još iz Otomanskog carstva. U prevodu, šakšuka znači “sve pomešano”, a baš to i jeste. 

cena po porciji: oko 130 dinara

Svejedno da li smo doveli ovo jelo iz Orijenta, ili je neka naša domaćica jednom ‘zbrčkala’ šta je imala i napravila specijalitet koji je brzo postao omiljen, ovo jelo je prijatelj stomaka, novčanika i srca. Šakšuka sadrži sve što vam treba od hranljivih sastojaka: vitamine, protein, zdrave masti i mnoge druge. Ko bi rekao da tako jednostavno i jeftino jelo može da bude tako bogato?

U Izraelu, Libanu, i drugim severnoafričkim zemljama, ovo šakšuka je jedno od najpopularnijih jela i možete ga sresti na menijima mnogih restorana. Šakšuka je jednostavna, brzo se sprema, a povrh svega je veoma ukusno jelo, i, kao što je već napomenuto, vrlo lepo izbalansirano. Inače, po receptu, pored luka i paradajza, idu i sveže paprike, pa se dobija nešto kao naš sataraš. Međutim, ja nisam veliki ljubitelj, pa je ovo moja varijanta. Vi, naravno, slobodno iseckajte i prokuvajte koju papriku ako vam srce ište.

Šakšuka
Ingredients
1 konzerva pelata/paradajza
1 manji crni luk
50g fete
4 jajeta
so, biber, kumin, lovorov list, aleva paprika
opciono: kašičica šećera

Crni luk isecite na pola, a onda na “polu” kolutove, odnosno po dužini. Stavite luk da se prži nekih 3-4 minuta, dok ne postane staklast.
Dodajte u luk celu konzervu paradajza ili pelata. Možete isprati unutrašnjost konzerve sa malo vode i dodati u tiganj, ali nemojte preterivati sa količinom. Padajaz treba da se ukuva i da voda ispari. Ako želite da ubijete kiselost paradajza, dodajte sada kašičicu šećera.
Dodajte so, biber po ukusu, po kašičicu kumina i aleve paprike, i jedan list lovora. Kuvajte 10-15 minuta, dok ne primetite da je paradajz krenuo da bude gušći. Kada paradajz nije više vodnjikav, izdrobite fetu i dodajte.
Napravite kašikom udubljenja u paradajzu za svako jaje i razbijte ih direktno u paradajz. Poklopite i ostavite na vatri dok jaja ne pobele, odnosno dok ne budu kuvana. Služite sa nekim lepim hlebom.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *