Sedam prirodnih načina za očuvanje zdravlja prostate

Sedam prirodnih načina za očuvanje zdravlja prostate

Sedam prirodnih načina za očuvanje zdravlja prostate. Prostata je žlezda veličine oraha koja sjedi između mokraćnog mjehura i penisa, tik ispred rektuma. Iako postoje faktori koji utiču na zdravlje prostate koje ne možete promeniti (starost, nacionalnost, porodična istorija), postoje stvari koje možete da učinite na unapređenju zdravlja prostate.

U ovom članku smo raspravljali o sedam prirodnih načina da pomognete zdravu prostate.

  1. Održavajte zdravu prostatu jedenjem više povrća i voća.

 Povrće i voće sadrže mnogo vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i fitokemikalija (biljnih hranljivih sastojaka). U kombinaciji, ovi hranljivi sastojci mogu pomoći da prirodno očuvate vašu prostatu. Jedite najmanje pet porcija povrća i voća dnevno. Izaberite voće i povrće iz svih kategorija boja (zelena, žuta / narandžasta, crvena / ljubičasta i bela) da biste dobili kvalitetan fitokemikalija zdrav prostatu.  Važno je jesti raznoliko raznobojno povrće i voće.   Jedan primer je rajčica koja sadrži likopen, moćan antioksidans. Lubenica, guava i ružičasti grejpfrut takođe sadrže male količine likopena. Zbog toga što vaše telo lakše apsorbuje likopen u kuvanoj paradajzu, sos od paradajza ili pirjani paradajz su dobar izvor. Većina likopena smeštena je u jarko crvenoj koži, zato nemojte ljuštiti paradajz.   Drugi primer je krstasto povrće (poput brokule, briselske klice, karfiol, kupus, zelje i kelj). Ova porodica povrća bogata je jedinjenjima koja sadrže sumpor koja promovišu prostatu i opšte zdravlje.

  1. Jedite više mahunarki (pasulj, grašak i leća) i integralnih žitarica.

Mahunarke su bogate folatima, kalijumom, gvožđem, magnezijumom i vlaknima. Prilično su svestrane i možete ih dodati u jelima, kasike, supe i salate. Mahunarke takođe možete da jedete kao prilog uz vaše omiljeno bilje i začine.  Soja je mahunarka za koju je dokazano da pomaže vašoj prostati zdravom. Soja sadrži izoflavone, koji se smatraju fitoestrogenima. Izaberite celu sojinu hranu kao što su tofu, sojino mleko, edamame (kuvana soja) i tempeh.    Da biste očuvali zdravu prostatu, jedite više neprerađenih celih žitarica i ograničite rafinirane žitarice. Rafinirana zrna liše se određenih hranljivih sastojaka (vitamina B grupe, vitamina E i vlakana) tokom procesa rafiniranja. Neobrađene integralne žitarice poput zobi, smeđeg pirinča, ječma i kvinoje odličan su izbor koji prirodnu zdravu može održati zdravom. Jednostavan način da se utvrdi da li je upakovana hrana 100% celog zrna traženje „celog zrna“ kao prvog sastojka.

  1. Ograničite crveno meso i mlečne proizvode.

 Iako istraživanje o ovoj temi nije potpuno jasno, studije pokazuju da jesti puno crvenog mesa ili mlečnih proizvoda nije zdravo za prostatu. Takođe se ne jede previše prerađenog mesa kao što su bolonja, salama, kobasica, slanina i hrenovke.  Istraživanja takođe pokazuju da previše kalcijuma može negativno uticati na prostatu. Adekvatni kalcijum je važan za zdravlje kostiju, pa je cilj dobiti dovoljno, ali ne previše kalcijuma. Za većinu ljudi dovoljna je 1.000 mg kalcijuma dnevno (iz hrane i dodataka). Cilj je ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda na dvije porcije dnevno ili manje.

  1. Jedite više masne ribe.

Riba je zdrava i prirodna alternativa crvenom mesu. Masnija riba, poput lososa, skuše, haringe, pastrmke i ribe, sadrži omega-3 masti (EPA i DHA). Osim što zdravlje održavaju zdravim, omega-3 masti mogu vam pomoći da zdravite vašu prostatu. Cilj jesti masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.  

PROČITAJTE JOŠ: Kako napraviti sok od Aronije kod kuće?
  1. Pijte zeleni čaj.

    Zeleni čaj sadrži antioksidante koji se nazivaju polifenoli katehina, a koji mogu igrati ulogu u zdravlju prostate. Pijenje 3-4 šolje zelenog čaja dnevno je najkorisnije. Zeleni čaj prirodno sadrži oko 10-20% količine kofeina kao kafe. Ako više volite zeleni čaj bez kofeina, izaberite onaj koji kao rastvarač koristi ugljen dioksid i vodu (šumeće delovanje). Ovo je preferirana metoda bez kofeina jer zadržava većinu katehina.

    PROČITAJTE JOŠ: Imate problem sa opadanjem kose? Ovaj šampon će rešiti vaše probleme

  1. Postizanje ili održavanje zdrave težine.

Održavanje zdrave telesne težine nije važno samo za vaše celokupno zdravlje, već je važno i za vašu prostatu. Ako trebate da smršate, nastojite da izgubite 1-2 kilograma nedeljno za zdravo mršavljenje.  Slijedite smjernice za Nev American tanjir je jednostavan način kreiranja zdravih obroka koji će vam pomoći da upravljate svojom težinom. Vaša nova američka tanjir treba da se sastoji od 2/3 (ili više) povrća, voća, integralnih žitarica i pasulja, i 1/3 (ili manje) životinjskog proteina (kao što su meso i živina).

  1. Redovno vežbajte.

    Svakodnevno vežbanje i fizička aktivnost takođe su vrlo važni za zdravlje prostate. Redovno vežbanje oslobađa napetost, smanjuje stres, održava nivo hormona zdravim i poboljšava imunološku funkciju. Vježba otpora (trening snage) pomaže u poboljšanju mišićne snage i performansi, smanjenju umora i poboljšanju vaše kvalitete života. Težite najmanje 30 minuta umereno intenzivnih fizičkih aktivnosti dnevno, 5 dana u nedelji. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom kako biste utvrdili koje su vam aktivnosti najbolje.

Čuvajte zdravu prostatu jedući dijetu bogatu voćem i povrćem, integralnim žitaricama, zelenim čajem i masnom ribom, a pritom ograničavate konzumiranje mesa i mleka. Dodajte redovnom vežbanju i održavanju zdrave telesne težine, a dobili ste recept za način života zdrav prostate.

IZVOR: https://blog.theralogix.com/keep-your-prostate-healthy/

RADIO COOL www.coolradio.co.rs 107,70MHZ FM
STUDIO 1, OPOVO RIBARSKA 2 TEL: 013/681-246
STUDIO 2 BORCA, ZRENJANINSKI PUT 112E, TEL: 062/89-16-111
11211 BORCA
MARKETING TELEFON: 062/89-16-111, 063/22-49-66
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *