kulenijada

20. „Sremska kulenijada“

Sremska Mitrovica/Erdevik – Tradicionalna, 20. po redu „Sremska kulenijada“ biće održana u subotu, 1. juna u Erdeviku.
Od ove godine Komisiju za ocenjivanje kvaliteta sremskog kulena čine: dr Predrag Ikonić, dr Branislav Šojić i dr Milenko Perić.
Svaki proizvođač kulena može da preda najviše dva uzorka za ocenjivanje uz važeću ličnu kartu.

kulenijada

Predaja kulenova će se vršiti u veterinarskim stanicama u Šid, Erdeviku, Kuzminu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i Inđiji, 29. i 30. maja. Ocenjivanje je 31. maja u prostorijama Mesne zajednice „Erdevik“ gde svi zainteresovani mogu doći i pratiti tok ocenjivanja.

Prva SREMSKA KULENIJADA održana je na salašu Branka Hodoba u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen, uz hladan špricer, dogovorila se da napravi prvu kulenijadu i zvanično proglasi onog ko najbolje pravi kulen.

kulenijada

Kako se vest o kulenijadi brzo proširila Sremom, svake godine broj predatih kulena se povećavao. Svake godine pobednici su slavili pobedu, a ostalim takmičarima je ostajala nada da u sledećoj godini oni budu prvi i najbolji.

Mesto održavanja SREMSKE KULENIJADE se menjalo iz godine u godinu: od salaša Hodoba, preko Hotela Srem, Bare Zasavice pa sve do Erdevika i 9. sremske kulenijade, kada je Erdevik postao tradicionalno mesto održavanja manifestacije.

Manifestaciju poseti preko 4.000 ljudi koji obiđu oko 100 tezgi postavljenih celom dužinom erdevičkog parka, a ponosni izlagači u prilici su da posetiocima ponude različite specijalitete kao što su: kulen, šunka, kobasice, razne vrsta vina, sirevi, med, kolači i druge đakonije.

kulenijada

Tokom manifestacije oragnizuju se i takmičenja u pogađanju težine kulena kao i u pravljenju i parovanju kobasica i na njemu učestvuje i do 200 učesnika. Za najmlađe učesnike organizovano je jahanje poni konja.

Celodnevni kulturno umetnički program upotpunjuju recitatori, pevači, trubači, folklorni ansambali (od dečjeg do seniorskog uzrasta) i dr., a u večernjim satima organizuju se i koncerti rok grupa za mlade.

Pročitajte još: BIBER (Piper nigrum)

ŠTA JE KULEN? Kulen je jedan od najfinijih mesnih proizvoda i najvažniji deo etnogastronomske tradicije Srema. Ova velika kobasica se izradjuje od najkvalitetnijih komada svinjskog mesa uz dodatak soli i mlevene sušene paprike.

U svom „Riječniku srpskog jezika” iz 1851 godine Vuk Stefanović Karadžić zapisuje reč kulen i opisuje šta znači. Svaka dobra sremska kuća pravi ovaj specijalitet i svoj recept ljubomorno čuva.

Izvor: (manifestacije.com/ozon.rs)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *