Beli luk za

Beli luk za zdravlje prostate

Beli luk za zdravlje prostate Benigno uvećanje prostate je veoma čest problem kod muške populacije preko 50 godina. Lekovi kojima se leči imaju neželjene efekte, pa su istraživači potražili prirodna sredstva i otkrili da pomaže beli luk.

Iako ovaj poremećaj nije neko ozbiljno oboljenje, veoma je neprijatan, zbog učestalog nagona na mokrenje, curenja urina, a ponekad i češćih urinarnih infekcija. Sa godinama se kod većina muškaraca prostata uveća, tako da počne da pritiska mokraćni kanal i tako otežava normalno pražnjenje bešike. Iako postoje farmaceutski lekovi za ovo stanje, većina njih je povezana sa negativnim sporednim efektima.

Beli luk
Za OVAJ luk je odavno poznato da ima antiupalna svojstva, snižava holesterol i pozitivno deluje na zdravlje srca, krvnih sudova i organa za varenje, a poznata su i njegova antibiotska i antivirusna svojstva.
Međutim, dosad nije bilo istraživano da li deluje na prostatu. Zato su korejski istraživači odlučili da to provere u eksperimentu na pacovima.

Beli luk
Istraživači su najpre indukovali benigno uvećanje prostate kod pacova, a potom eksperimentalnim životinjama davali ekstrakt belog luka. Pokazalo se da je primena belog luka pomogla da se smanji relativna masa uvećane prostate (u poređenju sa zdravom) i uspori rast tkiva prostate kod pacova koji su već imali benigno uvećanje ove žlezde.

beli luk
Pored toga, beli luk je smanjio nivo dva inflamatorna proteina u tkivu prostate, što je takođe doprinelo ublažavanju problema sa prostatom.

Istraživači su na kraju zaključili da se beli luk može upotrebiti da se razviju prirodni lekovi koji mogu da efikasno spreče uvećanje prostate kod muškaraca.

RADIO COOL www.coolradio.co.rs

Istraživanje je objavljeno u časopisu Phytotherapy Research, a originalni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku:

IZVOR: zdravahrana.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *