Evo zašto

Evo zašto trudnice treba da jedu RIBU svaki dan!

ISHRANA UTIČE NA ZDRAVLJE VAŠE BEBE

Evo zašto trudnice treba da jedu RIBU svaki dan! Riba i semenke lana su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su povezane sa zdravljem srca, ali su takođe veoma važne za trudnice i njihove bebe. Ove hranjive materije smanjuju rizik od nastanka depresije kod budućih majki i doprinose boljoj porođajnoj težini za bebe. Poboljšavaju razvoj i funkciju mozga, a utiču i na prevenciju astme.

 


FOTO: PROFIMEDIA

Tokom studije sprovedene u Španiji istraživači su pratili skoro 2.000 majki i njihovih beba od prvog tromesečja trudnoće pa sve do pete godine života deteta. Oni su otkrili da konzumiranje velikih količina masne ribe tokom trudnoće može doneti umerene koristi, uključujući poboljšanje kognitivnog funkcionisanja i određenu zaštitu od problema autističnog spektra. Prednosti su se mogle videti i onda kada je majka jela samo oko 100 grama ribe svakodnevno. Količina od oko 100 grama predviđena je smernicama koje je postavila Evropska agencija za sigurnost hrane kako bi se izbegao višak žive, iako nije bilo znakova da živa ili drugi zagađivači povezani s ribom imaju negativan učinak koji poništava njene očigledne koristi.


FOTO: PROFIMEDIA

Međutim, mnoge žene širom sveta izbjegavaju unos ribe čak i u vrlo malim količinama, što predstavlja zdravstveni rizik za njihovu bebu, potvrdilo je jedno istraživanje. Postoje mnogi sigurni izvori omega-3 masnih kiselina kao što su losos, inćuni, sardine, pastrmka i dagnje, a trebali biste izbegavati tunu i skušu. Ukoliko inače ne jedete dovoljno ribe, uzimanje suplemenata može nadomestiti nedostatke omega-3 masnih kiselina u organizmu. O pravoj količini treba da se posavetujete sa svojim lekarom.

Omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u funkcionisanju mozga i pravilnom rastu i razvoju, smanjuju upale i faktore rizika za razvoj srčanih oboljenja, raka i artritisa; nedostatak se manifestuje umorom, depresijom, lošom memorijom, suvom kožom, kardiovaskularnim problemima i slabom cirkulacijom.

Ljudski organizam sintetiše razne neophodne molekule na osnovu sastojaka koje unosimo svakodnevno putem hrane. Međutim, postoje masne materije koje se ne mogu sintetisati već ih moramo uneti putem hrane (ili suplemenata). To su tzv. esencijalne masne kiseline, a posebno se ističu omega-3 masne kiseline, koje imaju važnu ulogu u očuvanju vitalnih funkcija i prevenciji bolesti.

Omega-3 masne kiseline su najznačajnije od svih polinezasićenih masnih kiselina, pri čemu postoji nekoliko vrsta:

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), zastupljene su najviše u ribi i ribljem ulju, zbog čega se nazivaju i „morske omega-3”.
Alfa-linolenska kiselina (ALA), zastupljena je najviše u biljnim uljima (laneno i sojino ulje), u orasima i semenu lana, zbog čega se nekada naziva i „biljna omega-3”. ALA se u organizmu koristi za dobijanje energije, ali se takođe u manjoj meri konvertuje u EPA I DHA.


FOTO: PROFIMEDIA

IZVOR: (Kurir.rs/RTV, Foto: Profimedia)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *