Kukuruzna svila

Kukuruzna svila – Za šta je sve dobar čaj od kukuruzne svile?

Kukuruzna svila – KUKURUZNE NITI Kako mogu kukuruzne niti koje nam često smetaju da poboljšaju naše zdravlje? Naučite kako da pravite čaj od kukuruzne svile i skidajte lako kilograme.

Znate one dosadne niti koje vam zadaju probleme kad pokušavate da očistite klip kukuruza pre nego što ga skuvate, a koje obično završe u kanti za smeće? Reč je o kukuruznoj svili, koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Često se kukuruzna svila baca, jer ljudi nisu upoznati sa njenim lekovitim svojstvima.

To naravno ne bi radili kada bi znali za šta je sve dobar njen blagotovorni čaj koji je jednostavno napraviti. Čaj od kukuruzne svile je bio poznat lek još kod Indijanaca 5000 god pne. Istraživanja danas pokazuju da su oni bili u pravu što su ovaj čaj smatrali lekom, jer je on bogat antioksidantima i pomaže u borbi sa mnogim zdravstvenim problemima.

Hemijski sastav kukuruzne svile: Kukuruzna svila sadrži amin hordenin, do 2% masnog ulja, do 12% polifenola, do 3% saponina, alantoin, flavonoide, fitosterole, gorke glikozide, vitamine C i K i kalijumove soli. Kukuruzna svila takođe sadrži  i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove. Ima i hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta mangana. Kukuruzna svila sadži bitne proteine, minerale, ugljene hidrate, vitamine i dragocena vlakna.

Za šta je sve dobar čaj od kukuruzne svile? 

Kukuruzna svila se vec jako dugo koristi kao lekovito sredstvo. Poznata je po tome da je zaista od velike pomoci kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. Kukuruzna svila, u obliku čaja je jedan od najjačih prirodnih diuretika. Konzumiranjem ovog caja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokrace, i to bez štetnih posledica. Kukuruza svila deluje protivupalno i štiti i umiruje urinarni trakt i bubrege.

Ubrzava proizvodnju urina, bez dodavanja iritacije na već iziritirani urinarni trakt. Za tretiranje upaljenog urinarnog trakta kukuruzna svila se može kombinovati sa uvom. Za cistitis dobra je kombinacija kukururzne svile i hajdučke trave (stolisnika). Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega; ukoliko ga koristite duže vreme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Koristite čaj ili tinkturu u toku dana (4 ili 5 sati pre odlaska na spavanje), kako biste ojačali oslabljen urinarni sistem.

Možete i praviti kombinaciju sa bokvicom i hajdučkom travom za još bolji efekat. Čaj od kukuruzne svile se koristi kao lek protiv infekcija bešike, katara besike, upala bubrega, urinarnog trakta, upale prostate. On podstiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale bešike i urinarnih infekcija, kao i kamena u bubregu.

Plus, izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i belančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilično se smanjuje i oticanje nogu.

Dakle u narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čaja ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi.

Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile može vam pomoći i kad želite da smršate (naravno, uz odgovarajuću dijetu i vežbe), jer će uz njegovu pomoć vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Dakle  pomaže i kod mršavljenja i predmenstrualnih tegoba. Sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri.

Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik kod dijabetesa, protiv mokrenja u krevetu, takođe blagotvorno deluje kod problema sa srcem, smanjuje visok krvni pritisak, otklanja umor i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Čaj od kukuruzne svile kao prirodno sredstvo za bezbedno mršavljenje

Kukuruzna svila, jeste pouzdano i potpuno bezopasno prirodno sredstvo za mršavljenjeČaj od kukuruzne svile za mršavljenje je jednostavan i prirodan način za smanjenje kilograma. On ima prirodna antioksidantna svojstva i dobar je diuretik, tako da vam pomaže da se oslobodite toksina iz organizma i izbacite višak tečnosti, time ubrzava metabolizam i pomaže kod smanjenja kilograma. Ženama se takođe preporučuje kukuruzna svila protiv celulita.

Način pripreme i upotreba čaja

Jednu kafenu kašiku kukuruzne svile preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja. Ispijanjem ovog čaja, za samo jedan dan, nekoliko puta se može povećati količina izlučene mokraće i to bez štetnih posledica.  Čaj se ne preporučuje da pijete nekoliko sati pre spavanja. Ukus može da se popravi jedino limunom.

Čaj za urinarni trakt

Kukuruznu “bradu” sakupljate i sušite na suncu (pokrivenu gazom) ili u dehidratoru. Čaj pripremate tako što potopite 1 kašiku suve kukuruzne svile u šolju kipuće vode na 15 do 20 minuta. (Držite poklopljeno). Dodajte meda po želji i možete popiti 3 šolje dnevno. Čaj možete davati deci ukoliko imaju problema sa noćnim mokrenjem ili osobama koje imaju neku infekciju urinarnog trakta. Izbegavajte ovaj čaj pred spavanje.

Kukuruzna svila deluje blagotvorno na urinarni trakt. Čaj od kukuruzne svile je dobar i protiv kamenja u bubrezima ili nekih infekcija bubrega – trebalo bi ga piti svaki dan, bar jednu šolju. Aktivni sastojci kukuruzne svile olakšavaju izlučivanje mokraće pa se koristi kod upale bešike, prostate, infekcija mokraćnih kanala, kod noćnog mokrenja,  olakšavaju predmenstrualne tegobe, ublažavaju upalne procese u urinarnom traktu.

U narodnoj medicini čaj od kukuruzne svile ublažava grčeve bubreg. Ukoliko se koristi duže vreme, veruje se da rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega. Pomaže i kod oboljenja mokraćnih puteva, upale mokraćnog mehura, eliminiše umanjeno lučenje mokraće.

Čaj od kukuruzne svile protiv začepljenja krvnih sudova

U ovom slučaju potapate do 30 gr sušene kukuruzne svile u vodi dnevno. Taj čaj pijete tokom dana. Ali, ne koristite ga ako već upotrebljavate neke lekove protiv zakrčenja krvnih sudova.

Čaj od kukuruzne svile za skidanje kilograma:

Kašičicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte šoljom vrele, ali ne ključale vode, ostavite nekoliko minuta i procedite. Svaka dva do tri sata uzeti po supenu kašiku toplog i nezaslađenog čaja. Ukus može da se popravi limunom.Čaj može da se pije i umesto vode, s tim što se na litar vode stavlja 25 grama kukuruzne svile. Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile pomaže i u skidanju kilograma. Naravno, uz odgovarajuću dijetu i vežbe.

Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kod osetljivih osoba prekomerna upotreba može izazvati alergijske reakcije.  Milan Popović

Izvor: prirodanadar.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *