Big Farma Velika farma

Big Farma Velika farma – Biološka terapija

 

Big Farma Velika farma (Big Pharma) – biološka terapija je veliki biznis zvanične medicine
Big Farma (engl. Big Pharma) je naziv za velike farmaceutske kompanije. Njihov zadnji izum biološka terapija je veliki biznis zvanične medicine

U raljama savremene medicine – ko ima novac živi, ko nema novac ne živi. Tema ovog članka je biološka terapija.

Biološka terapija je savremeni koncept lečenja autoimunih bolesti i kancera. Radi se o terapiji koja usmereno deluje na naš imuni sistem. Ima više vrsta bioloških terapija.

To je skup tretman za obolele, meri se od par stotina do par hiljada eura mesečno i neki pacijenti moraju da do kraja života budu na terapiji.

Jednom počneš da se lečiš i plaćaš i zauvek postaješ snabdevač novcem velikih farmaceutskih kompanija.

Na žalost, u Srbiji je mali broj pacijenata na biološkoj terapiji jer se nema para u Fondu za zdravstveno osiguranje koji to treba da plaća. Ne može Fond svima da plati lečenje.

A drugih lekova koji smanjuju simptome i produžavaju život kod takvih bolesti slabo da ima efikasnih.

Big Farma Velika farma Biološka terapija je ipak dostupna svakome u Srbiji, ko ima da plati ili uspe da se ubaci na listu Fonda za subvenciju. Lekovi mogu da se privatno kupe i solidan je asortiman istih.

Pošto Fond plaća lečenje za oko 10% pacijenata onda 90% ostalih mora da plati iz svog džepa da bi živelo normalno. Kao što napisah, to je iznos od 400 eura do par hiljada eura mesečno. Ne može dosta njih sebi to da priušti.

To nas dovodi do teze da ko ima novac živi, ko nema novac prepušten je sudbini.

U bogatijim zemljama je to drugačije, bogate države plaćaju svojim pacijentima lečenje ili sami pacijenti to plaćaju (lično iz svog džepa ili preko privatnog osiguranja).

U Americi ima 24 miliona registrovanih pacijenata sa autoimunim bolestima (UC, Kron, dijebetes, MS, Parkinson, Alchajmer, reumatoidni artritis, psorijaza, lupus, itd), plus još oko 8 miliona koji su u fazi dokazivanja ili se ne leče.

Da kažemo da se 20 miliona amerikanaca leči biološkom terapijom (ovo je pretpostavka) i da neko plaća za njih, da li Fond ili privatno osiguranje, pa to pomnožite sa prosečnom cenom od 3000 US za terapiju mesečno, pa puta 12 za iznos koji se godišnje troši za autoimune bolesti. To je 720 milijardi dolara godišnje za biološku terapiju.

ALTERNATIVA JE ALTERNATIVNA MEDICINA

Kad pacijent ima ozbiljnu autoimunu bolest ima i ozbiljno etičko pitanje pred sobom – kom se carstvu privoleti, zvaničnoj medicini ili alternativnoj medicini?

Zdravstveni sistem je postavljen tako da se u startu mora doneti odluka kome pacijent pripada, jer ta dva sveta se ne mogu spajati, barem kada je biološka terapija u pitanju.

Kad dodjete kod lekara i on vas uzme po svoje, većina lekara se drži protokola koji kaže da prvo idu jaki kortikosteroidi kod epizoda bolesti da ih smire ili hemioterapija da oslabi vaš pregrejani imuni sistem.

Posle toga ide biološka terapija, plus ima tu još nekih zahvata i procesa da bi ste se kandidovali da udjete u program.

Ako slučajno stanete sa terapijom kod doktora ili se dvoumite i slično, odmah vas izbace iz programa pa se vi snalazite posle kako znate i umete.

Razlog tome je što su sve biološke terapije još uvek u fazi svojevrsnog monitoringa, ispitivanja i prećenja, a kako je veliki novac u pitanju, ne tolerišu se jogunasti pacijenti – ko udje u kolo, ima da igra do kraja života ako hoće benefit terapije.

A terapije pomažu, nije da nije, korisne su, popravljaju ljudima život i produžavaju vek trajanja (dobro servisiranje kao kod polovnih automobila).

Big Farma Velika farma

Naravno, nije to sasvim sigurno, ima i nus pojava tih terapija, ima pacijenata kojima ne pomažu mnogo, ne zaustavljaju i ne leče bolest, ali je neka izvesnost merljiva.

No, kad kreneš sa takvim terapijama većina alternativnih lekara tvrdi da si za prirodnu medicinu izgubljen i da ti oni više ne mogu mnogo pomoći ako se predomisliš pa poželiš da se prirodno lečiš.

Kortikosteroidi i biološka terapija trajno menjaju tvoj imuni sistem i deformišu vitalnu silu, to je problem.

Zato alternativa ne pruža mnogo obećanja onima koji zagrizu jabuku moderne medicine.

Iskusan homeopata kome kažete da ste više meseci na kortikosteroidima ili ste godinu dana bili na biološkoj terapiji neće hteti da vas leči. Zna da vam homeopatija ne može mnogo pomoći. Isto tako ozbiljan naturopata koji leči smrtonosne bolesti kad čuje da ste primili hemioterapiju da bi ušli u program za biološke terapije za reumatoidni artritis, na primer, takodje neće hteti da vas leči.

Oni smatraju da su vam ti agresivni medicinski tretmani smanjili sposobnost vitalne sile da se samoizleči, te da njihovi tretmani neće imati očekivan efekat.

Ovo je stav ozbiljnih alternativnih iscelitelja. Naravno uvek ima alternativnih lekara koji će nešto i nekako pokušati sa vama, pa ako se nešto uradi, biće dobro, a ako se ne uradi, uvek imaju opravdanje da vam je pre njih uništen imuni sistem terapijama zvanične medicine i da tu nije bilo pomoći.

S druge strane alternativna medicina obećava ono što zvanična medicina ne obećava – ona pruža nadu da je bolest izlečiva.

Neki ljudi uspeju da se izleče ili zaleče alternativnim metodama, počev od dijeta, sirove ishrane, sokovima, programima detoksikacije, suplementacijom i čime već sve ne.

Ali, ko će se i kako trajno isceliti nije baš uvek jasno, puno je magle i dezinformacija na tom planu kod alternativne medicine. Posebno što je jako teško naći dobrog i poštenog doktora alternativne medicine koji neće biti šarlatan ili prevarant.

I sad šta da radi pacijent, da li da drži u ruci vrabca zvanične medicine ili da hvata goluba alternativne medicine, ozbiljno je životno pitanje.

To nije samo pitanje izbora, to je i pitanje uverenja, znanja, hrabrosti, straha, rizika, novca, nadanja, promišljanja sveta, poslušnosti sistemu ili avanturizma.

Izbor je samo vaš.

Zlatko Šćepanović

Izvor: prirodanadar.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *