Pozorišna predstava o Mihailu

Pozorišna predstava o Mihailu Madžareviću, najmlađem majoru u istoriji ratovanja!

Pozorišna predstava o Mihailu Madžareviću premijera pozorišne predstave “Arhangelov vojnik”, koja se bavi najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, održaće se 11. oktobra u Akademiji 28, sa početkom u 20h.

Komad se bavi životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića.

Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost,Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom …

Pozorišna predstava o Mihailu

Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske,na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo.

Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu.

Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je , nakon četiri godine, preživeo.

Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstevim alteregom,susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo,vođa telesnih i bestelesnih sila , Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

Tekst duodrame napisao je Momčilo S Trifunović. Igraju Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa “Gamajun”.

Izvor: kurir

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *