Fermentisani luk još zdraviji

Fermentisani luk još zdraviji

Fermentisani luk još zdraviji Dosta istraživanja je pokazalo izuzetne zdravstvene dobrobiti od belog luka, ali novija istraživanja ukazuju da se kod fermentisanog belog luka neke zdravstvene dobrobiti još više pojačavaju.

Fermentisani beli luk se dobija tako što se sveži beli luk potopi u određeni sud i čeka nekoliko meseci da fermentiše. Tokom tog procesa on postaje crne boje, a prilikom fermentacije se u njemu razvijaju neke posebne supstance.

Konkretno, istraživači sa Univerziteta Fuđijan, Univerziteta Hong Kong i Treće narodne bolnice u Šenženu, ispitali su posebnu organosumpornu komponentu koja se razvija u fermentisanom belom luku, po imenu s-alilmerkaptocistein (skraćeno SAMC).

Na osnovu svojih ispitivanja, istraživači su utvrdili da SAMC ima zaštitnu ulogu protiv razvoja malignih promena, kao i da ispoljava antitumorske efekte (izaziva programiranu smrt ćeija tumora). Ova komponenta takođe može da inhibira razmnožavanje ćelija tumora, kao i da pojača efekat hemoterapije na maligne ćelije.

Ali to nije sve o fermentisanom belom luku. Nekoliko drugih istraživanja je pokazalo da on smanjuje naslaga u krvnim sudovima i poboljšava funkciju endotela, unutrašnjeg sloja krvnih sudova, a obe te stvari predstavljaju važan faktor u prevenciji ateroskleroze (istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition).

Pored ovoga, fermentisani beli luk doprinosi smanjenju hroničnih upala (koje doprinose aterosklerozi), snižava nivo holesterola (istraživanje objavljeno u časopisu (Clinical Nutrition ESPEN) i snižava krvni pritisak (Journal of Nutrition)
Ukratko rečeno, fermentisani beli luk poseduje veoma slična svojstva svežem belom luku, s tim što se procesom fermentacije neka od njih još pojačavaju.

Mesto-za-rekl-300x156

Izvori:

www.lifeextension.com/Magazine/2018/10/Aged-Garlic-Reduces-Heart-Disease-Risk-Factors/Page-01

RADIO COOL www.coolradio.co.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *