Loading...

Ukoliko imate ove simptome moguće je da imate dijabetes

Ukoliko imate ove simptome

Ukoliko imate ove simptome moguće je da imate dijabetes

Ukoliko imate ove simptome…. Simptomi dijabetesa su često suptilni, ponekad i neprimetni. Ako se ne leči, dijabetes može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Ukoliko se prepoznate u nekim od navedenih simptoma potrebno je da se obratite lekaru.

Prema rečima dokrtorke opšte prakse, Nevenke Dimitrijević, redovna kontrola je jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom. Rano otkrivanje je jedini put ka izlečenju.

– Kada govorimo o dijabetesu u pitanju je podmukla bolest koja ne daje znake,  kada su simptomi već vidljivi to znači da je bolest u poodmakloj fazi. Dijabetes je posledica komplikacija na krvnim sudovima mozga i nerava i brzo može dovesti do ozbiljnog stanja ili smrtnog ishoda. Redovnim sistematskim pregledom je moguće otkriti dijabetes na vreme i pacijenta povrgnuti terapiji tabletama ili insulinskoj terapiji. Posebno treba obratiti pažnju i ići na češće kontrole ukoliko neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog – rekla je Nevenka Dimitrijević.

PRETERANA ŽEĐ

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i preterana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti. Ovo se događa kao posledica viška šećera koji se nakuplja u krvi i ukoliko bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu dolazi do dehidracije i samim tim povećava se potreba za unosom tečnosti, što kasnije dovodi do čestog mokrenja.

GLAD

Preterana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promenama nivoa šećera. Kada nivo šećera opada mi osećamo glad i potrebu za glukozom kao izvorom energije.

UMOR I SLABOST

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod preterane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije usled čega ćete osećati konstantni premo i lako zamaranje.

GUBITAK TEŽINE

Nagle oscilacije u težini takođe spadaju pod moguće znakove i simptome dijabetesa. Kada gubite šećer kroz često mokrenje, možete da izgubite i kalorije.

ZAMAGLJEN VID

Simptomi ponekad mogu da uključuju i ​​probleme s vidom. Visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

Mesto-za-rekl-300x156

ČESTE INFEKCIJE

Infekcije su češće ukoliko imate dijabetes. Kod žena najčešće su vaginalne infekcije.

TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Višak šećera u krvi može dovesti do oštećenja živaca. Ukoliko osećate trnce i gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i bolno pečenje u rukama, nogama i stopalima vreme je da se javite lekaru jer postoji bojazan da je u pitanju dijabetes.

OSETLJIVI DESNI

Dijabetes može da oslabi sposobnost za borbu protiv bakterija čime je povećavan rizik od infekcije desni. Može doći do upale desni praćeno i gnojem, naročito ako imate infekcije desni pre nego što se dijabetes razvije.

PROBLEMI SA KOŽOM

Svrab, suva koža ili slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tela na insulin i visok nivo šećera u krvi.

Ako primetite neke od navedenih simptoma dijabetesa, obratite se svom lekaru. Ranim otkivanjem dijabetesa moguće da se oboljenje drži pod kontolom uz zdrav i aktivan život.

IZVOR: ŽENA BLIC

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *